Coordonate personologice ale afacerii economice

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Parerile despre rolul intreprinzatorului sunt impartite, literatura de specialitate descriind anumite mituri ale intreprinzatorului (Donald F. Kurako): intreprinzatorii sunt fauritori sau mesteri, nu ganditori; sunt nascuti, nu facuti; din punct de vedere academic si social sunt neformati, neinstruiti; trebuie sa se asemene unui profilului teoretic, care sa corespunda unui profil standard al omulu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Coordonate personologice ale afacerii economice

Parerile despre rolul intreprinzatorului sunt impartite, literatura de specialitate descriind anumite mituri ale intreprinzatorului (Donald F. Kurako): intreprinzatorii sunt fauritori sau mesteri, nu ganditori; sunt nascuti, nu facuti; din punct de vedere academic si social sunt neformati, neinstruiti; trebuie sa se asemene unui profilului teoretic, care sa corespunda unui profil standard al omului de succes; un individ poate deveni un intreprinzator bun daca are suficienti bani si noroc; ignoranta il face fericit pe acesta; primele actiuni il conduc spre succes; pragul critic pentru probabilitate de faliment al unei afaceri este de 5 ani.

Astazi, intreprinzatorul este considerat persoana care trece usor la actiune, care are initiativa; este cel care exercita activitate economica organizata in scopul de productie si schimb; este cel care organizeaza o afacere si isi asuma riscurile si incertitudinea pentru obtinerea profitului; este cel care creeaza o afacere si care creste afacerea prin identificarea oportunitatilor si a resurselor necesare in vederea capitalizarii acestora. Intreprinzatorul exercita anumite functii: de conducere, de adaptare la schimbari, inovatie, de asumare a riscurilor.

Un antreprenor este o persoana fizica sau juridica care se obliga, pe baza unor clauze si conditii contractuale, sa execute (intreprinda) diferite lucrari (industriale, de constructii etc.) in beneficiul altei persoane sau organizatii, in schimbul unei sume de bani dinainte convenite. El este un tip de agent economic reprezentativ in economia de piata care adopta un comportament intreprinzator, de esenta activa si novatoare, specific sistemelor economice bazate pe concurenta, risc si initiativa privata.

Un alt "personaj" important implicat in derularea unei afaceri este managerul. Acesta este considerat specialistul in domeniul managementului, conducator de intreprindere, persoana care aplica principiile si tehnicile managementului, adica este implicat in administarea unei organizatii cu autoritate in folosirea, combinarea si coordonarea resurselor umane, financiare, materiale si informationale in scopul obtinerii rezultatelor dorite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.