Coordonate ale relatiilor interetnice din Transilvania

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Alegerea paradigmei in cadrul careia decurge investigatia este determinata si de cerinte sociale, de menirea pe care o acordam, sau o percepem ca cerinta fata de sociologie. Este aproape imposibil sa atribuim un rost imanent sociologiei, derivat din istoria ei. Aici dorim sa facem referire doar la un topos dezvoltat de Peter Berger in introducerea la cartea intitulata "Facing up to Modernity". Abo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Coordonate ale relatiilor interetnice din Transilvania

Alegerea paradigmei in cadrul careia decurge investigatia este determinata si de cerinte sociale, de menirea pe care o acordam, sau o percepem ca cerinta fata de sociologie. Este aproape imposibil sa atribuim un rost imanent sociologiei, derivat din istoria ei. Aici dorim sa facem referire doar la un topos dezvoltat de Peter Berger in introducerea la cartea intitulata "Facing up to Modernity". Abordind functiile sociale ale sociologiei ajungem la o ambivalenta care trece dincolo de simple alegeri individuale ale sociologilor si vom ajunge sa constatam ca, indiferent de ambientul concret, stiintele sociale sunt ambivalente per se.

Sociologia, de exemplu (pe baza analizei evolutiei acesteia in primul rand in SUA) este o stiinta "liberatoare" (liberating science), progresiva, si in acelasi timp conservatoare. De ce? Sociologia este liberala si progresiva, pentru ca s-a gasit si se regaseste de partea minoritatilor (rasiale, etnice, sexuale, de virsta, sarace, etc.), a celor discriminati, marginalizati, cel putin in Occident (in speta in SUA). Ea asigura un suport pentru miscarile sociale care doresc sa schimbe aceste realitati.

Tendinta sociologiei de a aduce argumente impotriva oricarei forme de discriminare, pentru drepturile omului, etc. se leaga de o structura intelectuala specifica sociologilor izvorind din socializarea celor care se indeletnicesc cu studiul fenomenelor sociale, dar si din statutul social al acestora care ii incadreaza intr-un fel sau altul in categoriile sociale defavorizate. Dar sociologia este si conservatoare in sensul ca, releva importanta continuitatii unor institutii si constelatii sociale date in si prin traditie (si in cazul nostru cu prioritate, asa cum vom incerca sa o demonstram).

Sociologia doreste sa inteleaga rolul "ordinii sociale", a regulilor care fac viata sociala "traibila" sau cel putin suportabila. Consideram ca acest ultim aspect este important in ciuda faptului ca - mai ales ulterior scrierii studiului amintit - acest ultim aspect se pare ca pierde teren.Expresia centrala a sociologiei contemporane pare sa fie ambivalenta si/sau contingenta, asa cum o recunoaste Nelson J. Smelsner (Smelsner, 1999).

Scepticismul nu este doar metodologic sau epistemologic, ci se refera si la statutul realitatii sociale, a stabilitatii acelei lumi pe care in mod nereflectat o gindim stabila. De fapt orice status quo (vezi ca exemplu relevant dizolvarea blocului comunist Est-European in doar cativa ani si fara conflicte violente majore) este re-interpretabil, deconstruibil si mult mai instabil decit pare. Celalalt cuvant cheie este autoreflexivitatea, redefinirea permanenta a ceea ce paradigmele sociologice pot insemna.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.