Convertoare de intrare

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

In afara de divizoarele de valoare fixa se construiesc divizoare reglabile, utilizate pentru prescrierea gamelor la voltmetrele de c.c. Treptele de divizare se aleg in secventa 1-3-10 (sau o alta) pentru voltmetrele analogice si in secventa 1-10-100 pentru cele digitale.
Exista divizoare de tensiune cu mai multe trepte de divizare, cu particularitatea ca una din componente este de inalta ex[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Convertoare de intrare

In afara de divizoarele de valoare fixa se construiesc divizoare reglabile, utilizate pentru prescrierea gamelor la voltmetrele de c.c. Treptele de divizare se aleg in secventa 1-3-10 (sau o alta) pentru voltmetrele analogice si in secventa 1-10-100 pentru cele digitale.
Exista divizoare de tensiune cu mai multe trepte de divizare, cu particularitatea ca una din componente este de inalta exactitate. Aceasta serveste ca etalon la verificarea prin comparatie a exactitatii celorlalte rezistente ale divizorului.

Multe din acestea sunt astfel realizate incat rezistentele componente sau grupuri ale acestora sa aiba valori nominale egale, ceea ce permite compararea directa a lor, pentru determinarea erorii fiecarei trepte de divizare. In acest fel intregul divizor poate fi autocalibrat (fig.2.2).
De exemplu, rezistorul inferior de 1kΩ este comparat cu fiecare din urmatoarele patru rezistoare de 1kΩ, deducandu-se corectiile corespunzatoare pentru treptele x2, x3, x4, x5. Ansamblul primelor cinci rezistoare este comparat apoi cu rezistorul de 5kΩ etc. In acest mod operatia de autocalibrare nu necesita etalon exterior ci numai un mijloc de masurare pentru comparare.

Erorile divizoarelor de tensiune sunt determinate, in primul rand, de abaterile rezistentelor componente de la valorile nominale precum si de imbatranirea rezistentelor, de variatia valorii acestora cu temperatura si umiditatea, de autoincalzire si de influenta rezistentelor de izolatie. Se observa ca la frecvente joase semnalul transmis este diminuat, mult departat de raportul de divizare de la mers in gol, deci acest tip de divizor nu se poate utiliza in curent continuu sau la frecvente joase. Pentru ca raportul de divizare sa nu depinda de valoarea rezistorului de sarcina R, aceasta trebuie sa aiba o valoare mai mare, cu cel putin unu-doua ordine de marime ca reactanta condensatorului C2.

Daca aparatul de masurare este un osciloscop catodic atunci marimea de masurat este transmisa de la divizor printr-un cablu coaxial si acesta trebuie adaptat pentru a nu se forma unda reflectata la extremitatea cablului inspre osciloscop. Adaptarea se face conform schemei din Fig.2.5.O solutie care s-a impus in ultimul timp pentru masurarea tensiunilor variabile mari (sute kV) este asocierea divizorului de tensiune capacitiv cu un transformator de tensiune inductiv, obtinandu-se asa numitul transformator de tensiune capacitiv (fig 2.6). Divizorul capacitiv este utilizat pentru obtinerea unei tensiuni mai reduse (de exemplu, 20 kV), care se masoara apoi cu transformatorul de tensiune inductiv (cu raportul 20 kV/100V).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.