Convertibilitatea monetara si evolutia ei

5x puncte

categorie: Economie

nota: 7.82

nivel: Facultate

Convertibilitatea monetara si evolutia ei
Întrucît la origine bancnota a derivat din chitanța eliberată de bancher clientului care depunea la el o cantitate de aur din motive de securitate și comoditate, acest instrument a păstrat multă vreme caracterul de angajament subscris de banca emitentă de a plăti la cerere, în monede de aur, suma înscrisă pe bilet, deoarece biletul nu era altceva de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Convertibilitatea monetara si evolutia ei

Convertibilitatea monetara si evolutia ei
Întrucît la origine bancnota a derivat din chitanța eliberată de bancher clientului care depunea la el o cantitate de aur din motive de securitate și comoditate, acest instrument a păstrat multă vreme caracterul de angajament subscris de banca emitentă de a plăti la cerere, în monede de aur, suma înscrisă pe bilet, deoarece biletul nu era altceva decît un reprezentant al aurului. Această însușire a bancnotei de a fi oricînd transformabilă în aur a fost denumită convertibilitate. Ea a emanat deci din concepția că bancnota este emisă și circulă în locul aurului.

Convertibilitatea monetara si evolutia ei
În accepția clasică, convertibilitatea s-a efectuat prin urmare în aur (sau argint în cazul etalonului argint). Sistemele monetare bazate pe aur sau argint, precum și pe bimetalism, așa cum funcționau înainte de 1914, prevedeau obligația necondiționată a băncii de emisiune de a achita prezentatorilor de bancnote, oricare ar fi fost ei – rezidenți sau nerezidenți – suma în metal corespunzătoare valorii nominale a bancnotelor prezentate și conținutului de metal prețios stabilit prin lege pentru unitatea monetară respectivă.

La acest capitol, putem menționa faptul că convertibilitatea face parte din noțiunile și instituțiile care au cunoscut importante modificări de conținut. Astfel: pe vremea cînd sistemele monetare naționale se bazau pe etalonul aur, pe etalonul argint sau pe bimetalism, convertibilitatea însemna dreptul deținătorului unei sume în bancnote de a pretinde în schimb de la banca emitentă cantitatea de aur (argint) corespunzătoare valorii nominale a bancnotelor și conținutului de metal stabilit prin lege pentru unitatea monetară respectivă.

Convertibilitatea era asigurată prin stocul de acoperire (aur, valută) deținut obligatoriu de bancă, care reprezenta a doua garanție a emisiunii, alături de garanția principală a portofoliului de scont.
Este de la sine înțeles că în condițiile etalonului aur, moneda națională era convertibilă și în valute în sensul că deținătorul putea obține preschimbarea ei în valuta oricărei alte țări la cursul oficial, paritar, adică la raportul dintre conținuturile de aur ale monendelor în cauză. Această convertibilitate în valută era însă subsidiară: ea deriva în mod logic din convertibilitatea în aur, singura care avea un caracter definitoriu pentru moneda națională a unei țări.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.