Conventia europena relativa la spalarea, depistarea, sesizarea si confiscarea produselor crimei

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.41

nivel: Facultate

Masurile cu caracter definitiv si care sunt si cele mei importante sunt acelea care au ca efect confiscarea bunului. Prin urmare statele au obligatia sa
prevada în legislatia lor toate masurile care se dovedesc a fi necesare pentru confiscarea mijloacelor si a produselor obtinute prin infractiune precum si a unor bunuri echivalente valoric cu primele, posibilitatea de confiscare reprezentân[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conventia europena relativa la spalarea, depistarea, sesizarea si confiscarea produselor crimei

Masurile cu caracter definitiv si care sunt si cele mei importante sunt acelea care au ca efect confiscarea bunului. Prin urmare statele au obligatia sa
prevada în legislatia lor toate masurile care se dovedesc a fi necesare pentru confiscarea mijloacelor si a produselor obtinute prin infractiune precum si a unor bunuri echivalente valoric cu primele, posibilitatea de confiscare reprezentând o o conditie a cooperarii dintre state în domeniu.

Art. 3 din Conventie vorbeste de mssuri de ancheta si alte masuri
provizorii necesare pentru indentificarea si cautarea bunurilor supuse
confiscarii si pentru prvenirea oricarei operatii de transfer sau de înstrainare referitoare la aceste bunuri. Aceste masuri sunt masuri obisnuite de audiere si de perchezitie si nu masuri speciale de investigare. Printre masurile provizorii pot fi sesizarea sau arestarea provizorie. De asemenea statele sunt obligate sa prevada posibilitatea exercitarii unui recurs de catre persoanele în cauza pentru apararea drepturilor si libertatilor recunoscute.

B. Masuri aflate în sarcina statelor în cadrul cooperarii
internationale. Mai întâi statele sunt obligate sa coopereze pentru realizarea obiectului Conventiei si apoi acestea au datoria sa coopereze între ele într-o maniera cât mai aprofundata desi refuzul cooperarii nu este nici el exclus.

1. Procedura de cooperare.
Cooperarea poate avea loc în absenta unei cereri formulata in acest
sens, reprezentând o noutate în materie, prin transmiterea de informatii asupra instrumentelor si produselor criminale despre care se presupune ca fac obiectul infractiunilor la care se refera Conventia. Totusi în practica statele obisnuiesc sa formuleze cereri de cooperare.

- Cerere partii solicitante.
Trebuie facuta în scris si poate fi transmisa prin mijloace moderne de
telecomunicatii (tel, fax, etc.). Potrivit art. 27 din Conventie continutul cererii trebuie sa mentioneze autoritatea de la care emana, autoritatea competenta sa efectueze investigatiile sau sa desfasoare procedurile specifice, obiectul si motivele cererii si desigur rezumatul faptelor în care sunt incluse si detalii referitoare la persoanele în cauza ori la bunurile acestora.

Daca cerea se refera la masuri provizorii trebuie sa cuprinda datele
necesare referitoare la suma de acoperit sau dupa caz copia certificata a deciziei de confoscare pronuntata de tribunalul competent. Daca cererea este incompleta partea solicitata poarte reclama fie redactarea unei noi cereri, fie comunicarea unor informatii suplimentare.

Confidentialitatea datelor trebuie de asemenea asigurata. Potrivit Conventiei este obligat sa desemneze o autoritate centrala competenta sa îndeplineasca operatiunile prevazute de Conventie. Partea solicitata actioneza în aceleasi conditii ca si în materie de extradare aplicând dreptul sau intern. Atunci când este cazul unor notificari speciale adresate unor terti pentru prezervarea mijloacelor de proba sau pentru asigurarea prezentei unui politist sau unui magistrat la diferite operatii desfasurate de autoritatile statului solicitat este necesar ca dreptul intern al acestora din urma sa prevada o asemenea posibilitate.

- Masuri provizorii
Potrivit art. 11 din Conventie un stat ia la solicitarea altui stat care a angajat o procedura penala sau o actiune în confiscare, masurile provizorii care se impun precum: conservarea sau sesizarea bunurilor sau valorilor respective pentru împiedicarea transferului sau înstrainarii lor.

Potrivit art. 12 executarea, masurilor provizorii solicitate se face în
conformitate cu dreptul intern al statului solicitat, exceptând cazul în care acesta din urma cere aplicare unor norme deosebite. În cazul ridicarilor masurilor provizorii statul petent poate cere aceasta în mod motivat fie pe calea unei notificari, fie in mod direct pe baza procedurii amicus curiae.

- Obligatia de a da curs cererii
Statul solicitat este obligat sa execute decizia unui tribunal din statul solicitant si sa acorde ajutorul cel mai larg posibil pentru notificarea actelor juridice catre toate persoanele interesate de masurile provizorii sau de confiscare. Prin aceasta se urmareste protejare tertilor ale caror drepturi sunt asigurate de art. 22 din Conventie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.