Conventia de armistitiu cu Natiunile Unite din 12-13 septembrie 1944

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Chiar din primele luni ale functionarii CALC, pentru a nu irita Moscova, Churchill a cerut reprezentantului Marii Britanii sa fie mai ponderat si sa actioneze doar in limitele intereselor engleze in Romania (...numai 10%), convenite cu Stalin in octombrie 1944.
Aceasta pozitie avea sa duca la anularea initiativelor timide ale reprezentantului SUA (Schuyler prezent in Romania intre 28 [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conventia de armistitiu cu Natiunile Unite din 12-13 septembrie 1944

Chiar din primele luni ale functionarii CALC, pentru a nu irita Moscova, Churchill a cerut reprezentantului Marii Britanii sa fie mai ponderat si sa actioneze doar in limitele intereselor engleze in Romania (...numai 10%), convenite cu Stalin in octombrie 1944.
Aceasta pozitie avea sa duca la anularea initiativelor timide ale reprezentantului SUA (Schuyler prezent in Romania intre 28 ianuarie 1945-20 septembrie 1946) de sprijinire a autoritatilor romane impotriva campaniei de sovietizare a tarii, declansata de Kremlin si pusa in aplicare prin intermediul CALC.

Initial subordonata mr. Rodion Malinovski, CAlC a dispus de un sediu central la Bucuresti pe strada Gogu Cantacuzino, nr.13 si de numeroase filiale in toata tara, retinandu-le aici pe cele dobrogene: Constanta, Cernavoda, Sulina si Tulcea.Conventia continea si alte prevederi punctuale, intre care am retine pe cea de la articolul 4 pentru totalul neadevar cu privire la restabilirea frontierei de stat dintre Romania si Uniunea Sovietica stabilita "prin conventiunea sovieto-romana din 28 iunie 1940" stiut fiind faptul ca atunci Romania cedase in baza unor note ultimative si nicidecum datorita unei "conventiuni".

De mare importanta a fost articolul 16 prin care guvernul roman acceptase obligatia ca "tiparirea, importul si raspandirea de publicatii periodice si neperiodice, prezentarea spectacolelor de teatru si a filmelor, functionarea statiilor TFF, posta, telegraf si telefon, executate in acord cu Inaltul Comandament Aliat (Sovietic)".
Aceasta demostreaza controlul informational total din partea organismelor sovietice acceptat de catre statul roman prin semnarea Conventiei. Insemna, totodata, diminuarea deopotriva a prerogativelor suveranitatii statului roman.

Chiar si asa, statul roman s-a straduit si a realizat un cadru legislativ care a permis "alinierea" la obiectivele si obligatiile prevazute in conventie. In intervalul 2 septembrie 1944-30 octombrie 1947, au fost elaborate peste 60 de acte legislative, care prin transpunerea lor in practica au fixat cadru legal pentru efortul general de executie a prevederilor Conventiei de Armistitiu atat la nivel national cat si regional. Mai mult, s-a infiintat prin lege si o comisie romana pentru aplicarea armistitiului care va suferi modificari de titulatura in perioada mentionata pastrandu-si in esenta atributiunile initiale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.