Conurile Cappadociei

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.21

nivel:

Vechii oameni ai cavernelor si-au pus amprtenta asupra fantasticelor coline
de forma conica aflate in centrul Turciei


Pana in sec.xx,numele Cappadocia nu insemna aproape nimic pentru majoritatea occidentalilor. Desemna,vag,o regiune din Asia Mica,mentionata si in Biblie-prima epistola aSf.Petru este adresata cappadocienilor.Ast[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conurile Cappadociei

Vechii oameni ai cavernelor si-au pus amprtenta asupra fantasticelor coline
de forma conica aflate in centrul Turciei


Pana in sec.xx,numele Cappadocia nu insemna aproape nimic pentru majoritatea occidentalilor. Desemna,vag,o regiune din Asia Mica,mentionata si in Biblie-prima epistola aSf.Petru este adresata cappadocienilor.Astazi,insa,aceasta zona a Turciei Centrale,situata in preajma localitatilor Urgup si Goreme,este renumita in lumea intreaga pentru peisajul sau,care,uimitor in sine,are si un aspect neprevazut.
Pe acest taram,cel mai nepamantenesc dintre tinuturile care par desprinse din basme,conuri si piramide de piatra se inalta pe fundul unei vai sterpe.Unele cu culmi netede,rotunjite,ce ajung pana la 500m ;altele sunt aspre si crestate,de parca au fost cizelate in graba sau sunt inca neterminate.Printre ele se ridica piloni si colti de stanca de cele mai variate forme si dimensiuni. Pitoresculculorilor-alb-galbui,roz,rosu,albastru deschis si cenusiu- confera locului un aspect si mai ireal.
Parca pentru a accentua caracterul nepamantenesc al regiunii, ici si colo stancile si conurile sunt acoperite cu cate un strat de roca mai inchis la culoare.Unele par niste ciuoerci bizar alcatuite, iar altele amintesc de siluete umane invesmantate in pelerine,cu palarii strengareste aplicate intr-o parte.In unele locuri, conurile si stancile sunt raspandite la intamplare pe fundul vailor ;in altele sunt aliniate in siruri ordonate.Nu este,deci,greu de inteles explicatia mitica a originii lor :asediati de o armata invadatoare, localnicii s-au rugat la Allah,care i-a impietrit pe atacatori.
Formatiunile stranii ale Cappadociei sunt situate pe un platou dominat de un vulcan stins,Erciyas Dagi.Acest munte inalt de 3916 m a furnizat materialal de constructie pentru conuri. Cu milioane de ani in urma,vulcanul a erupt violent,cenusa aruncata acoperind o zona vasta.Racindu-se si solidificandu-se, aceasta a format un strat gros de tuf vulcanic,o roca alba suficient de moale pentru a fi cioplita cu cutitul.De atunci,tuful a fost erodat de ploaie,vant si zapada
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.