Conturile de capitaluri

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Conturile de capitaluri
O societate se poate constitui numai daca intregul ei capital a fost subscris. Aportul in natura constand din bunuri disponibile, trebuie depus integral la societate in momentul constituirii. In ceea ce priveste aportul in bani, o parte se poate depune la data constituirii societatii, iar cealalta parte poate fi depusa ulterior, in mai multe transe far[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conturile de capitaluri

Referat despre Conturile de capitaluri
O societate se poate constitui numai daca intregul ei capital a fost subscris. Aportul in natura constand din bunuri disponibile, trebuie depus integral la societate in momentul constituirii. In ceea ce priveste aportul in bani, o parte se poate depune la data constituirii societatii, iar cealalta parte poate fi depusa ulterior, in mai multe transe fara a depasi un an.

Varsarea capitalului este operatia de aducere la societate a aporturilor in bani si in natura subscrise.

Pretul actiunilor/partilor sociale se stabileste de la infiintarea unei societati si poarta denumirea de valoare nominala a actiunilor/ partilor sociale. Valoarea nominala (VN) reprezinta o fractiune de capital, stabilita in marimi egale si care serveste la evaluarea si inregistrarea capitalului social, astfel:

Capitalul social = Numar actiuni/parti sociale x Valoarea nominala
Orice plusvaloare peste valoarea nominala a actiunilor/partilor sociale se inregistreaza la elementul de capitaluri proprii, Prime de capital.

Capitalurile proprii sunt evidentiate in contabilitate cu ajutorul conturilor sintetice din Clasa 1 – Conturi de capitaluri.

Conturile de capitaluri proprii furnizeaza informatii privind existenta si miscarea surselor proprii de finantare ( capital social, prime de capital, rezerve din reevaluare, rezerve, rezultatul reportat si rezultatul exercitiului), informatii necesare cunoasterii situatiei nete a entitatilor economice.

Functia contabila a conturilor de capitalurilor proprii este de capitaluri proprii (C).

Se crediteaza cu constituirea capitalurilor proprii prin:
- capitalul subscris de asociati/actionari;
- profitul realizat destinat cresterii capitalului;
- transformari interne ale unor elemente de capitaluri proprii;
- alte surse.

Se debiteaza cu micsorarea capitalurilor proprii prin:
- retragerea capitalului social de catre asociati/actionari;
- acoperirea pierderilor din capitalurile proprii;
- transformari interne ale unor elemente de capitaluri proprii;
- alte micsorari.

Soldul final este creditor si reflecta sursele proprii de finantare existente in cadrul intreprinderii la un moment dat.

Pentru evidentierea operatiilor subscrise si a aporturilor in bani si in natura, precum si a altor operatii economice si financiare care au loc odata cu formarea capitalului unei societati, in contabilitate sunt folosite urmatoarele conturi:
1011 ”Capital subscris nevarsat”
1012 ”Capital subscris varsat”
456 ”Decontari cu asociatii privind capitalul”

Conturile 1011 si 1012 se folosesc datorita existentei decalajului de timp dintre momentul subscrierilor si cel al varsarilor de capital si datorita faptului ca aporturile in bani pot fi aduse in mai multe transe.

Contul 456 dupa functia contabila este cont bifunctional. Astfel, la constituirea si la majorarea capitalului unei societati are functie contabila de activ, iar in cazul retragerilor de capital, de catre actionari/asociati, are functie contabila de pasiv (reflecta datoria fata de acestia).

Debitul acestui cont reflecta aporturile in bani si in natura subscrise (promise) de actionari/asociati la constituire, precum si cresterile de capital care au loc pe parcursul activitatii. In cazul retragerilor de capital, acest cont reflecta sumele platite actionarilor/asociatilor.

Creditul acestui cont reflecta aducerea aporturilor in bani si in natura la societate, precum si capitalul retras.

Poate prezenta sold debitor ce reflecta aporturile subscrise si neaduse la societate,sau poate prezenta sold creditor, in momentul retragerilor de capital, reflectand obligatia de a restitui actionarilor o parte din capital.

Exemple
Tranzactia 1.
La infiintarea SC X capitalul subscris de catre actionari este de 7000 lei, reprezentand 200 de actiuni a 35 lei/actiune valoare nominala. Din cele 200 de actiuni subscrise 120 sunt actiuni pentru aport in natura si 80 sunt actiuni pentru aport in numerar.

Analiza.
Subscrierea capitalului determina o crestere a creantei intreprinderii asupra actionarilor (A+), reflectata in debitul contului 456 „Decontari cu asociatii privind capitalul” si, totodata, o crestere a capitalului subscris dar nevarsat (C+), care se inregistreaza in creditul contului 1011 „Capital subscris nevarsat”.
456 = 1011 7000 lei


Tranzactia 2.
Actionarii depun capiatalul subscris in numerar direct in contul de disponibil de la banca, pentru 120 de actiuni a 35 lei/actiune valoare nominala.

Analiza.
Depunerea capitalului subscris in numerar determina cresterea disponibilului in contul de la banca (A+), care se inregistreaza in debitul contului 5121 „Conturi curente la banci in lei” si, concomitent, micsorarea dreptului de creanta al intreprinderii asupra actionarilor (A-), reflectata in creditul contului 456.
5121 = 456 4200 lei
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.