Controlul social

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Acest sistem il vom numi sistemul controlului social. Sociologul polonez, mai sus amintit, a sesizat ca nu toate comportamentele si actiunile indivizilor sunt supuse in aceeasi masura controlului social. Fiecare om detine o anumita sfera particulara, are dreptul la o anumita zona "privata", care limiteaza controlul social, care poate fi mai mare sau mai mica, in functie de : a) tipul de societate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul social

Acest sistem il vom numi sistemul controlului social. Sociologul polonez, mai sus amintit, a sesizat ca nu toate comportamentele si actiunile indivizilor sunt supuse in aceeasi masura controlului social. Fiecare om detine o anumita sfera particulara, are dreptul la o anumita zona "privata", care limiteaza controlul social, care poate fi mai mare sau mai mica, in functie de : a) tipul de societate (autoritara sau democrata, traditionalista sau moderna etc.), b) coeziunea grupului (cu cat aceasta este mai mare, cu atat controlul social ese mai puternic), c) caracterul institutiilor din care individizii fac parte (intr-o organizatie paramilitara, controlul social este extrem), d) pozitia indivizilor in grup (in comparatie cu un om de rand, de exemplu, presedintele tarii este supus la un control social mult mai mare).

Faptele necesare, indispensabile desfasurarii vietii colective, sunt mult mai controlate decat faptele care nu au decat o importanta individuala. Astfel, societatea este mult mai interesata de modul in care un director de scoala coordoneaza activitatile educative, decat de modul in care el isi petrece sfarsitul de saptamana. Cu cat o actiune se refera mai mult la viata grupului, cu cat ea constituie o amenintare a grupului ca intreg cu atat mai mare va fi represiunea asupra ei. De altfel, rostul controlului social, asa cum opineaza J. Cazeneuve4, este "sa orienteze comportamentul membrilor societatii intr-un sens conform cu mentinerea acestei societati".

El include in sistemul controlului social ansamblul proceselor de socializare si indeosebi al presiunilor pe care le sufera fiecare om din partea altor membri ai societatii. Din perspectiva altor sociologi, ca de exemplu W.G. Sumner5, "reglarea comportamentelor membrilor societatii are loc in cea mai mare masura, prin intermediul asa numitor "folkways" (cutume sau traditii populare) si "mores" (moravuri)". Principala conditie a vietii sociale - subliniaza autorul citat - este adaptarea omului la mediu, adaptare ce da nastere la diverse grupuri de solidaritate, unite prin credinte, convingeri si moravuri comune.

In calitatea pe care o au "folkways" contribuie la solidaritatea sociala, au un caracter reglativ si imperativ pentru comportamente. Ele reprezinta pentru grupul social cam ceea ce reprezinta deprinderile pentru individi. Atat "folkways" cat si "mores" constituie mijloace informale de control social ce se perpetueaza de la o generatie la alta prin intermediul socializarii. R.E. Park si E. W. Burgess, in lucrarea "Inroduction to the Science of Sociology" (1921) distingeau existenta a trei modalitati sau forme de exercitare a controlului social in societate :
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.