Controlul si monotorizarea calitatii apei

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.75

nivel: Liceu

Apa este un factor indispensabil existentei si continuitatii vietii pe planeta noastra. Aceasta a aparut in urma cu cca. 3,5 miliarde de ani si acopera aproximativ 70% din suprafata planetei din care 97,2% din toata cantitatea reprezinta apa sarata si 2,15% reprezinta apa sub forma de gheata, restul de 1% constituind unica resursa de apa utilizabila. In conditii naturale, apa nu exista niciodata i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul si monotorizarea calitatii apei

Apa este un factor indispensabil existentei si continuitatii vietii pe planeta noastra. Aceasta a aparut in urma cu cca. 3,5 miliarde de ani si acopera aproximativ 70% din suprafata planetei din care 97,2% din toata cantitatea reprezinta apa sarata si 2,15% reprezinta apa sub forma de gheata, restul de 1% constituind unica resursa de apa utilizabila. In conditii naturale, apa nu exista niciodata in stare pura, in apa gasindu se intotdeauna o anumita cantitate de substante dizolvate sau aflate in suspensie.

Compozitia naturala a apei, avand in vedere diversitatea si continutul acestor substante in apa, evidentiaza prezenta urmatoarelor grupe de elemente componente : gaze dizolvate ( O2, CO2, H2, H2S), substante minerale si organice dizolvate, coloidale sau aflate in suspensie cat si saprofita propriei apei.Apa pura se obtine din apa naturala prin distilare repetata in conditii in care sa nu poata dizolva gaze din aer sau substante solide din recipientele in care este conservata.

Apa element de baza al existentei vietii pe planeta noastra, are un circuit dinamic, care duce la reinnoirea si reimprospatarea rezervelor de apa din natura. Cea mai mare parte din apa de pe Terra este apa de suprafata. Rezerva de apa dulce si apa potabila se obtine de cele mai multe ori din ape dulci de suprafata. De aceea este regretabila tendinta oamenilor de a acorda cea mai mare parte a atentiei lor, apei potabile cu neglijarea apelor de suprafata. Intre ele si cele subterane exista numeroase legaturi, iar apa potabila se obtine frecvent tot din apa de suprafata.

In plus, o multitudine de alte utilizari ale apei in colectivitatile umane se bazeaza pe apele de suprafata, ceea ce impune sa li se acorde importanta cuvenita.In natura nu exista apa pura; date fiind interactiunile cu mediul ea contine gaze, substante minerale si organice dizolvate in suspensie.Chiar apa de ploaie, care ar trebui sa fie cea mai curata apa naturala (devenita astfel printr-o distilare naturala) poate prezenta dizolvate anumite impuritati de tipul: CO2, NH3 sau chiar H2S, SO2- ca urmare a contactului prelungit cu aerul.

Apele marilor si oceanelor sunt puternic mineralizate. Marile interioare au concentratii in saruri, fie mai mari (Marea Mediterana), fie mai mici (Marea Neagra- in special NaCl) comparativ cu apele oceanelor. In cazul Marii Moarte, concentratia de saruri este atat de mare incat viata nu poate exista.Sarurile apei de mare contin 89% cloruri, 10% sulfati, 0,2% carbonati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.