Controlul sanitar veterinar al laptelui materie prima si produselor din lapte

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Grasimea. Se gaseste in lapte sub forma de globule sferice, eliptice, care au diametrul intre 2--10 microni (in medie, 3 microni). Partea centrala a globulei de grasime contine o cantitate mare de gliceride bogate in acid oleic, cu punct de topire scazut, iar partea periferica contine gliceride cu punct de topire mai ridicat. La exterior, globula de grasime are o pelicula lipoproteica alcatuita di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul sanitar veterinar al laptelui materie prima si produselor din lapte

Grasimea. Se gaseste in lapte sub forma de globule sferice, eliptice, care au diametrul intre 2--10 microni (in medie, 3 microni). Partea centrala a globulei de grasime contine o cantitate mare de gliceride bogate in acid oleic, cu punct de topire scazut, iar partea periferica contine gliceride cu punct de topire mai ridicat. La exterior, globula de grasime are o pelicula lipoproteica alcatuita din substante azotoase si lecitina. Datorita densitatii lor (0,926 la 15C), globulele de grasime au tendinta de a se ridica la suprafata laptelui, unindu-se in gramezi.

Cantitatea de grasime este cuprinsa intre 2,8-4%.
Cantitatea de grasimi din lapte variaza in functie de numerosi factori: rasa, individ, virsta, stadiul lactatiei, modul de furajare, anotimp, stare de sanatate.
Grasimea din lapte are proprietatea de a absorbi foarte usor mirosurile anormale din mediul ambiant si de a le transmite laptelui.
Din punct de vedere chimic, grasimea este compusa din lipide simple (grasimi neutre) si din lipide complexe.

Substantele azotate proteice. Laptele reprezinta o sursa abundenta de proteine, de mare valoare biologica. Ele contin circa 18 aminoacizi si au o valoare medie in lapte de 3,4%. Dintre proteine fac parte cazeina si substantele proteice din lactoser.
Cazeina se gaseste in cantitatea cea mai mare dintre toate proteinele laptelui. Ea reprezinta, in medie, 3% din compozitia laptelui si 78,5% din azotul total.

Cazeina este un fosfoproteid ce contine cantitati importante de aminoacizi indispensabili: metionina, treonina, lizina, triptofanceea ce-i confera valoare nutritiva exceptionala. Are o reactie chimica amfotera. Gratie acestei proprieti cazeina se poate combina atat cu acizii si cu bazele, insa caracterul acid este mai pronuntat (poseda mai multe grupari carboxilice).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.