Controlul riscului

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.98

nivel: Facultate

Utilizarea de catre indivizi si organizatii a metodelor de control al riscului este stimulata de o serie de considerente de natura financiara sau legala. Ne vom opri putin asupra acestora in randrile ce urmeaza.
In primul rand, experienta a aratat faptul ca finantarea riscurilor are de regula un cost mai mare decat marimea daunelor potentiale din organizatie. Costul finantarii riscului, asa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul riscului

Utilizarea de catre indivizi si organizatii a metodelor de control al riscului este stimulata de o serie de considerente de natura financiara sau legala. Ne vom opri putin asupra acestora in randrile ce urmeaza.
In primul rand, experienta a aratat faptul ca finantarea riscurilor are de regula un cost mai mare decat marimea daunelor potentiale din organizatie. Costul finantarii riscului, asa cum este el inteles aici, are doua componente: prima dintre ele este reprezentata de costul imobilizarii resurselor financiare ale firmei in vederea formarii de provizioane pentru acoperirea riscurilor, iar a doua este data de nivelul primelor de asigurare platite de organizatie.

In cazul in care riscul este retinut (acoperit din fondurile proprii ale organizatiei) beneficiile unui control eficient sunt evidente: daca pierderea nu are loc, resursele financiare prevazute pentru acoperire sunt economisite. In cazul transferului riscului (cel mai adesea catre o societate de asigurari), pretul unui asemenea transfer (prima de asigurare) este calculat pe principiul ca, pe termen lung, organizatia va plati ea insasi cea mai mare parte a pierderilor sale (daca nu pe toate).

Aceasta deoarece primele de asigurare depind de nivelul de risc general al activitatii organizatiei si de pierderile din trecut, iar deseori sunt revizuite periodic dupa aceste criterii. Iata motivul pentru care un bun control eficient al riscului reduce costurile de transfer.
Implementarea tehnicilor de control si de finantare a riscurilor se realizeaza rareori intr-o maniera secventiala; adesea ele sunt simultane. Uneori, societatea de asigurari poate refuza incheierea contractului atata vreme cat la asigurat nu exista interesul pentru punerea in practica a unor masuri minimale de control al acelor riscuri pentru care se doreste asigurarea.

In al doilea rand, evenimentele nefavorabile genereaza intotdeauna consecinte ascunse, multe dintre ele vizibile doar pe termen lung. Un studiu interesant, realizat in Statele Unite asupra costurilor accidentelor suferite de autovehicolele de transport de marfa, a evidentiat nu mai putin de 23 de categorii de costuri ascunse, indirecte, ale evenimentelor de acest tip. Desi foarte multe din aceste costuri trec neobservate, totusi, daca sunt insumate, ele se dovedesc foarte adesea mai mari decat costurile directe.

Dam aici doar cateva exemple: cheltuielile pentru trimiterea unui reprezentant al intreprinderii la locul accidentului; cheltuielile pentru paza incarcaturii ramasa la locul accidentului; cheltuielile pentru remorcarea autovehicolului avariat; cheltuielile ocazionate de trimiterea unui sofer in vederea inlocuirii celui accidentat; cheltuielile de comunicare (telefon, fax etc.); cheltuieli ocazionate de elaborarea rapoartelor, expertizelor etc.; deprecierea accelerata a autovehicolului in cauza ca urmare a accidentului; cheltuieli de judecata; posibila crestere a primelor de asigurare in viitor;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.