Controlul hipotalamic al temperaturii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

Un alt mecanism de termogeneza este frisonul (pe calea sistemului nervos vegetativ simpatic). Expunerea la temperaturi scazute stimuleaza centrii hipotalamusului posterior prin apropierea celui de al treilea ventricul, zona cunoscuta sub denumirea de centru motor primar al frisonului.Hipotalamusul, de asemenea, actioneaza pentru cresterea temperaturii corpului tansmitand informatia primita de la t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul hipotalamic al temperaturii

Un alt mecanism de termogeneza este frisonul (pe calea sistemului nervos vegetativ simpatic). Expunerea la temperaturi scazute stimuleaza centrii hipotalamusului posterior prin apropierea celui de al treilea ventricul, zona cunoscuta sub denumirea de centru motor primar al frisonului.Hipotalamusul, de asemenea, actioneaza pentru cresterea temperaturii corpului tansmitand informatia primita de la termoreceptorii cutanati catre cortexul crebral. Constientizarea senzatiei de rece provoaca raspunsuri voluntare (efectueaza efort fizic: alearga, face miscari de incalzire, etc).

Hipotalamusul raspunde la cresterea temperaturii corpului prin mecanisme de termoliza care presupun aceleasi trei cai ca si la termogeneza, dar in sens invers. Calea neuroendocrina prin TRH este inhibata (fiind doar mecanism de termogeneza). Calea sistemului nervos vegetativ parasimpatic, de aceasta data, produce vasodilatatie, scaderea tonusului muscular, sudoratie-mecanisme de termoliza.
Hipotalamusul transmite informatiile referitoare la temperatura crescuta a corpului catre cortexul cerebral unde se va initia senzatia de cald.

Astfel prin mecanisme voluntare de scadere a temperaturii corpului (persoana constientizeaza senzatia de cald si actioneaza in consecinta prin consum de lichide reci, reducerea activitatii, etc) se realizeaza termoliza pentru readucerea temperaturii corpului in intervalul valorilor normale. Reactiile chimice ale metabolismului apar in timpul ingestiei si metabolizarii alimentelor.Reactiile necesare mentinerii metabolismului bazal necesita energie si ofera caldura. Aceste procese apar in interiorul corpului (ficat) si sunt in parte responsabile de mentinerea temperaturii interne a corpului.

Contractia musculaturii scheletice: muschii scheletici produc caldura prin doua mecanisme: cresterea treptata a tonusului muscular si fasciculatii rapide musculare. Amandoua, cresterea tonusului muscular si frisonul sunt controlate de hipotalamus. In timp ce temperatura periferica scade, tonusul muscular creste si frisonul incepe. Frisonul este un mecanism eficient in cresterea productiei de caldura deoarece nu se produce un lucru mecanic si toata energia produsa este transformata in caldura.Termogeneza chimica: este denumita si termogeneza netremuranda si rezulta din eliberarea de epinefrina. Epinefrina produce o crestere rapida si tranzitorie a termogenezei crescand rata metabolismului bazal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.