Controlul fiscal - concept, obiective, functii, forme

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Facultate

Astfel, odata cu realizarea reformei fiscale de catre Matei Basarab, in anul 1635, in Tara Romaneasca a urmarit atat diversificarea obligatiilor fiscale cat si repartizarea darilor pe unitati teritoriale si realizarea evidentei contribuabililor. Tot in aceasta perioada a aparut pentru prima data si ideea de buget general sub denumirea de "visterie a statului" ca instrument de gestionare a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul fiscal - concept, obiective, functii, forme

Astfel, odata cu realizarea reformei fiscale de catre Matei Basarab, in anul 1635, in Tara Romaneasca a urmarit atat diversificarea obligatiilor fiscale cat si repartizarea darilor pe unitati teritoriale si realizarea evidentei contribuabililor. Tot in aceasta perioada a aparut pentru prima data si ideea de buget general sub denumirea de "visterie a statului" ca instrument de gestionare al acestor obligatiuni.

Caracteristic acestei perioade era faptul ca nu exista un sistem organizat de control al incasarilor fiscale, nici al celor din vistierie si nici al celor din caseta privata a domnitorului, deoarece aceasta, prevaladu-se de drepturile sale, dispunea in mod discretionar de utilizarea acestora cu toate ca pe linga curtea domneasca o autoritate numita sfat, formata din sapte boieri, care, insa, avea numai rol consultative.

Cu toate acestea, primii pasi in activitatea de control incepusera sa se faca, deoarece, asa cum s-a mentionat, in acecasta perioada fusese instituita notiunea de buget sub forma vistieriei, in cadrul caruia evidenta bunurilor se facea prin intocmirea unor liste de evidenta atat pentru incasari, cat si pentru cheltuielile efectuate de domnitor si functionarii domnesti, documentele, cunoscutei sub denumirea de codice de venituri si alte cheltuieli ale Tarii, se intalnesc, pentru prima data, pe timpul domnitorului Constantin Brancoveanu.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea au loc primele incercari in organizarea sistemului fiscal constand in stabilirea unei dari unice, ce trebuia flatita la anumite termene stabilite dinainte pentru fiecare contribuabil in parte. Sistemul, cunoscut sub denumirea de rupta sau ruptoare, avea la baza o intelegere intre vistierie si contribuabili, construiti in "gruouri", asupra marimii obligatiilor fiscale, ca si a termenelor la care acestea trbuiau varsate.

Ca elemente de evidenta a fiscalitatii au fost introduse "samiile" vistieriei, un fel de conturi financiare in care erau consemnate atit incasarile cat si cheltuielile efectuate intr-o anumita perioada, de obicei un an. Pentru prima data o asemenea sama a fost prezentata divanului marelui boier de catre domnitorul Constantin Mavrocordat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.