Controlul democratic asupra Fortelor Armate

1x punct

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.33

nivel: Facultate

Este un fisier tip doc ce are 12 pagini.

Controlul civil al armatei reprezinta o serie de concepte, proceduri, legi, standarde si traditii prin care se exercita autoritatea politica civila asupra fortelor armate ale unei tari.

Intr-un larg context, sectorul de securitate al statului reprezinta sectorul care raspunde de securitatea interna si externa a statului. Termen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul democratic asupra Fortelor Armate

Este un fisier tip doc ce are 12 pagini.

Controlul civil al armatei reprezinta o serie de concepte, proceduri, legi, standarde si traditii prin care se exercita autoritatea politica civila asupra fortelor armate ale unei tari.

Intr-un larg context, sectorul de securitate al statului reprezinta sectorul care raspunde de securitatea interna si externa a statului. Termenul de sector de securitate include diferite institutii sau organizatii precum fortele Ministerului Apararii Nationale, fortele Ministerului de Interne, serviciile de informatii, altfel spus toate institutiile sau organizatiile care au autoritate legitima de a folosi sau ordona forta sau de a ameninta cu forta in scopul protectiei statului si cetatenilor sai.

Implementarea politicii de securitate, de regula, implica mai multi actori, cum ar fi institutiile de stat, departamentele nemijlocit responsabile de problematica securitatii si apararii nationale. In acelasi timp, controlul situatiei in sectorul de securitate si al apararii necesita a fi efectuat in mod democratic, atribuindui-se o atentie deosebita la capitolul eficientizare si rezultate. Controlul democratic al sectorului de securitate si aparare este efectuat de parlament, in postura institutiilor politice specifice (Parlamentul, Presedintele Statului si Guvernul Romaniei).

Controlul democratic al sectorului de aparare presupune in primul rand o ampla monitorizare a situatiei, realizata in mod transparent si coerent in cooperare cu institutiile si departamentele nemijlocit responsabile de sectoarele securitatii si apararii nationale a statului. Practica internationala arata ca guvernarea nedemocrata a fortelor de securitate poate duce la distorsionarea prioritatilor securitatii. Adica, preponderenta securitatii militare conduce la militarizarea fortelor politienesti, unde distinctia dintre armata si politie nu mai este vizibila.

Democratizarea societatii este, uneori, perceputa ca proces de asimilare a valorilor democratiei doar la nivelul societatii civile si politice, unde armata ca institutie cu totul deosebita de cele doua laturi ale unei societati, nu se inscrie in beneficiarii procesului de democratizare. Dar este o eroare.

Armata trebuie si necesita a fi democratizata. si aici vorbim de educatia in spiritul valorilor democratice, unde spiritul patriotismului se cultiva cu spiritul tolerantei fata de celalalt, fata de societatea in care exista armata.

O astfel de educatie cultiva respectul fata de democratie si interesul de a o mentine si dezvolta spre binele societatii, respectiv, in mentinerea securitatii nationale.

Armata fara un control democratic risca sa se transforme intr-un imens instrument de forta distrugatoare a democratiei pentru care violenta, crima, jaful, spalarea banilor pot deveni activitati practice.

Armata, ca factor de decizie, are dreptul la vot si reprezinta o buna parte din electoratul unei societati democrate. De aceea, armata are nevoie de educatie in spiritul democratiei mai mult ca orice alta institutie a societatii, pentru a nu fi folosita in scopuri ce contravin democratiei.

Educatia in spiritul democratiei al fortelor armare trebuie sa nu aiba caracter demagogic, politic sau ideologic. Respectiv, educatia in spiritul valorilor democratice trebuie sa fie apolitica, specializata pe drept constitutional, umanitar si international, cel din urma avand conotatia drepturilor copilului si drepturilor fundamentale ale omului. De asemenea, este importanta initierea in activitatea si organizarea structurilor militare si de studii strategice internationale, experienta lor pe calea democratizarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.