Controlul de receptie a materiilor prime materialelor aprovizionate

5x puncte

categorie: Management

nota: 7.76

nivel: Facultate

Nivelul de calitate acceptabila AQL [1] este o problema contractuala intre furnizor si beneficiar; el trebuie stabilit functie de importanta produsului sau a caracteristicii de calitate controlate.

Defectele pe care le poate prezenta o piesa sau un produs pot fi clasificate in diferite moduri; cea mai sigura clasificare dupa gravitate este cea care considera doua clase:defecte ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul de receptie a materiilor prime materialelor aprovizionate

Nivelul de calitate acceptabila AQL [1] este o problema contractuala intre furnizor si beneficiar; el trebuie stabilit functie de importanta produsului sau a caracteristicii de calitate controlate.

Defectele pe care le poate prezenta o piesa sau un produs pot fi clasificate in diferite moduri; cea mai sigura clasificare dupa gravitate este cea care considera doua clase:defecte majore si defecte minore.A fost definit de asemenea si conceptul de defect critic. Toate cele trei concepte – defect minor, major, critic sunt explicate in tabelul din anexa1.

Pentru un acelasi produs sau sau piesa se pot stabili doua valori ale AQL: o valoare mai mica pentru defectele majore si o valoare mai mare pentru defectele minore.In acest caz un lot este acceptat daca el corespunde pentru ambele planuri de verificare ( ambele valori AQL) si este respins daca unul din planuri sau ambele sunt gasite necorespunzatoare.In cazul produselor deosebit de importante se pot prevedea subdiviziuni ale aceleiasi categorii de defecte, atribuindu-se valori AQL si planuri de verificare separate fiecarei subclase.

Nivelul de verificare Nv, impreuna cu AQL , determina efectivul esantionului de verificat si stabileste in acest mod gradul de consistenta al informatiei asupra calitatii lotului din care a fost prelevat esantionul. Marimea riscului inerent fiecarui plan este pusa in evidenta de caracteristicile operative prezentate in STAS 3160/2-84 pentru metoda prin atribuire si 3160/3-84 pentru metoda prin masurare.

Pentru nivelurile de verificare sunt stabilite doua categorii si anume:
i. niveluri de verificare uzuale Nv1, Nv2, Nv3, aplicabile produselor sau caracteristicilor cu timpi de control normali la care nu s-au mai efectuat controale in prealabil . Literature de specialitate demonstreaza ca Nv2 se aplica in cca 70% din cazuri, Nv1 cand este suficienta o informatie mai putin consistenta, iar Nv3 cand informatia trebuie sa fie mai substantiala ;

ii. niveluri de verificare speciale : S1, S2, S3, nu pot fi considerate decat esantioane cu efectiv mic si trebuie tolerate riscuri relative ridicate, datorita informatiei mai putin consistente oferita de esantion; sunt folosite pentru caracteristici care presupun un cost ridicat, durata mare a verificarii sau care presupun un control distructiv.

Exemplu: daca la un lot de 200 de autoturisme se verifica sistemul de directie sau de franare, se va aplica nivelul Nv3; in schimb daca la acelasi lot de autoturisme se verifica consumul de combustibil sau ( care necesita timp indelungat) sau rezistenta la soc ( proba distructiva) se va adopta nvelul S2 sau S1 . [1]

Tipul de esantionare, este diferit pentru cele doua metode:
- la metoda prin atribuire: esantionare simpla( vezi fig. 2.1), recomandata pentru producatorii instabili sau necunoscuti , esantionare dubla( fig. 2.2), recomandata pentru producatorii buni sau rai, esantionare multipla( fig. 2.3) recomandata pentru producatorii foarte buni sau foarte rai.
- La metoda prin masurare- numai esntionarea simpla

Gradul de severitate:
Stabileste conditia de acceptarea a loturilor in functie de stabilitatea proceselor de fabricatie la furnizor, de seriozitatea acestora, respectiv de rezultatele controalelor anterioare. Poate fi: redus, normal si sever.

Gradul de severitate normal se aplica la controlul singular( verificarea unor loturi intamplatoare) sau cand se controleaza un produs pentru prima data.

Gradul sever, este un nivel mai pretentios decat primul: la acelasi esantion n de produse , volumul defectelor pentru care se admite sau se respinge lotul este mai mic.

Gradul redus :atat efectivul esantionului cat si volumul defectelor pentru care se admite sau se respinge lotul, sunt mai mici decat la controlul normal.

Intotdeauna se incepe controlul cu gradul normal de severitate, gradul de severitate se stabileste in functie de rezultatele controalelor anterioare si este hotarat de cel ce efctueaza controlul.Regula de severizare este prezentata in fig. 2.4.

2.3 Verificarea calitatii prin masurare( STAS 3160/3-84)
In cazul verificarii prin masurare se determina valoarea efectiva a caracteristicii de calitate examinata, valoare care se utilizeaza in calculele pentru luarea deciziei asupra lotului.Acceptarea unui lot este determinata de estimarea tendintei centrale si a variabilitatii ce caracterizeaza repartitia statistica a caracteristicii de calitate in lot si de considerare a acestor marimi in raport cu limitele de tolerante specificate.

Pentru aplicarea acestei metode este necesar sa fie indeplinita conditia de repartitie normala ( Gauss sau apropiat de normala) a caracteristicii de calitate considerate( fig. 2.5). definita conform[2]
La aplicarea meodei de verificare prin masurare, se stabilesc planurile de verificare prin esantionare simpla in conformitate cu STAS 3160/3-84 si caracterizate prin :
- elemente de intrare constante standard: nivelul de calitate acceptail AQL, nivelul de verificare Nv, efectivul lotului N si metoda de verificare s, R, σ, si care se stabilesc prin contract;
- elemente constitutive: efectivul esantionului de verificat, constanta de acceptare k sau, in cazul procedeului grafic, graficul de decizie.

Nivelul de verificare Nv si AQL determina impreuna efectivul esantionului de verificat si stabileste in acest mod gradul de consistenta a informatiei asupra calitatii lotului din care a fost prelevat esantionul respectiv.Marimea riscuui inerent fiecarui plan in parte este pusa in evidenta de caracteristicile operative prezentate in STAS 3160/3-84.

Verificarea calitatii prin masurare se poate realiza prin utilizarea uneia din metodele s, R, sau σ:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.