Controlul analitic al calitatii apei

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.40

nivel: Facultate

o Substantele minerale din apa sunt elemente deosebit de importante in caracterizarea unei ape. Elementele minerale cxele mai frecvente sunt reprezentate de calciu, sodiu, potasiu, magneziu, la care se pot adauga in concentratii mai mici si variatii mai mari: manganul, cadmiul, nichelul, cobaltul, litiul, bariul si altele.

In functie de combinatiile acestora in apa identificam si a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul analitic al calitatii apei

o Substantele minerale din apa sunt elemente deosebit de importante in caracterizarea unei ape. Elementele minerale cxele mai frecvente sunt reprezentate de calciu, sodiu, potasiu, magneziu, la care se pot adauga in concentratii mai mici si variatii mai mari: manganul, cadmiul, nichelul, cobaltul, litiul, bariul si altele.

In functie de combinatiile acestora in apa identificam si anionii prezenti cum ar fi: Cl-, SO4 -2, NO2-, NO3-, HCO3-, CO3-2, I-, F- si altii. Astfel, apele se pot grupa in ape clorurate, sulfurate, bicarbonatate (calcice, magneziene, sodice), fosfatate, azotate, etc. Cantitatea totala de saruri minerale prezente in apa determina gradul de mineralizare a acesteia (in cazul nostru - salinitatea). Prezenta masiva a acestor saruri in apa amplifica fenomenul de eutrofizare, de aceea este important sa masuram salinitatea apei, continutul de fosfati, azotiti,si azotati, care constituie nutrientii de baza in eutrofizarea apei.

Cativa dinte parametrii fizico chimici, pentru a putea crea o imagine calitativa comprehensiva a calitatii apei marinsi a stadiului sau de poluare la un moment dat, sunt:

o pH-ul;
o continutul de fosfati;
o continutul de azotiti si azotati;
o salinitatea;
o temperatura.

Determinarea pH-ului

Se masoara cu hartie indicatoare de tip Merck, care se introduce direct in apa marina. Aceasta se coloreaza intr-o anumita culoare functie de pH, culoare care se compara cu paleta de culori de pe cutia cu hartie indicatoare, identificandu-se astfel pH-ul exact.

Continutul de fosfati

In continuare vom descrie modul de utilizare al pachetului de detectare al vanadatului fosforic acid de molibden.

1. Instructiuni de folosire

Gradare: 0 - 1.0 - 2.0 - 3.5 - 6.0 - 10 - 20 - 40 mg/l (ppm)
Plasati cutia deschisa astfel incat tuburile de sticla sa fie plasate in partea stanga. Umpleti ambele tuburi cu 10 ml de probe de apa. Adaugati reactiv numai in tubul interior, mai aproape de operator. Glisati blocul comparator spre stanga cat de mult se poate, in asa fel incat partea cu tuburile sa fie in afara cutiei.

Aceasta este necesar deoarece cartela colorata trebuie sa primeasca suficienta lumina, de preferat dinspre partea stanga. Introduceti cartela cu partea colorata in fanta din partea dreapta de sub cutie si impingeti pana apare pe partea cealalalta sub tuburile de sticla iesite in afara. Mutati cartela pentru a obtine aceeasi culoare intre proba si cercurile colorate. Inregistrati valoarea din partea dreapta a blocului.

Operatie Aquaquant(R) 1.14449.0001
Numar de determinari 190
Proba Umpleti ambele tuburi cu 10 ml
Adaugare de P-AH 1 seringa (1.2 ml) in tubul interior
Determinare Comparatia culorilor

2. Reactia

Intr-o solutie cu acid sulfuric, ortofosfatul reactioneaza cu vanadatul de amoniu si heptamolibdanat de amoniu (reactiv P-AH) pentru a forma un complex portocaliu-galben de vanadat fosforic acid de molibden.

3. Determinarea

Se face prin metoda optica. Culorile Aquaquant(R) pot fi folosite la lumina zilei (5600 K) sau alternativ, la lumina unui tub fluorescent (5000K). La lumina artificiala normala (4300-2800 K) pot aparea mici erori care nu impiedica totusi obtinerea potrivirii culorilor in cele mai multe cazuri.

4. Stabilitatea

Complexul colorat se formeaza imediat dupa adaugarea reactantului. Intensitatea culorii creste putin dupa aproximativ 100 minute. Determinarile trebuie efectuate in primele 2-100 minute.

5. Dependenta de temperatura

Reactia este foarte putin influentata de variatia temperaturii.

6. Selectivitatea

Cand sunt prezenti in cantitati mari, anumiti ioni pot inhiba reactia fosforului sau o pot ecrana prin tulburari sau culori diferite. Selectivitatea metodei este suficienta pentru a exclude interferenta unor elemente straine intr-un test general al apei.
Continutul de azotiti si azotati

Continutul de azotiti se identifica tot cu ajutorul unei metode de comparare colorimetrica, cu un kit de tip Merck. Metoda este identica doar ca se foloseste un reactiv specific identificarii azotitilor si azotatilor Dupa reactie si compararea culorilor se citeste valoarea inscrisa in dreptul culorii respective si astfel se identifica concentratia azotitilor si azotatilor in mg/l.
Salinitatea

Se poate determina deocamdata in conditii de laboratorprin titrimetrie, neidentificandu-se un kit special de teren pentru acest indicator.

Metode de combatere, si prevenire a poluarii apei

1.Aplicate în zonele învecinate lacului

1.1 reducerea descărcărilor de ape uzate industriale și menajere
1.2 limitarea folosirii fertilizanților naturali și artificiali în agricultură (utilizarea cantităților optime la timpul potrivit)
1.3 reducerea eroziunii solului ( reducerea trăierilor pădurilor și împăduriri în zonele despădurite, practicarea unei agriculturi corecte care să asigure protecția solului)
1.4 îmbunătățirea proceselor de producție a detergenților și îngrășămintelor minerale prin reducerea cantității de fosfați ca materie primă.
1.5 utilizarea unor tehnologii performante de tratare a apelor care să determine reducerea conținutului de fosfați.
1.6 realizarea unor zone tampon pentru colectarea aluviunilor transportate de torente și pâraie.

2.Aplicate la nivelul lacului

-2.1. Mecanice:

-recoltare biomasă primară
-crearea de curenți artificiali de apă care să asigure amestecarea diferitelor categorii de ape utilizând pompe
-creșterea volumului de apă care tranzitează lacul
-înlocuirea apei bogate în nutrienți cu ape sărace în nutriențe fie din pânza freatică fie din râuri nepoluate,
-excavarea sedimentelor pentru lacurile nu prea adânci

-2.2. Metode chimice (utilizarea unor compuși organici sau anorganici ca să împiedice creșterea și dezvoltarea vegetației acvatice) (Hidrotehnica, 1998)

-Sulfat de cupru, săruri ferice
-Injecția de O2 în hipolimnion și amestecarea straturilor de apă în anumite perioade
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.