Controlul activitatii administratiei publice

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Controlul asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii este efectuat de Parlament in sedinta comuna a celor doua Camere si prin comisia parlamentara permanenta competenta. Parlamentul, in sedinta comuna a Camerelor, poate elibera din functie pe directorul Serviciului Roman de Informatii, la propunerea Presedintelui sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor si senatorilor. Co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul activitatii administratiei publice

Controlul asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii este efectuat de Parlament in sedinta comuna a celor doua Camere si prin comisia parlamentara permanenta competenta. Parlamentul, in sedinta comuna a Camerelor, poate elibera din functie pe directorul Serviciului Roman de Informatii, la propunerea Presedintelui sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor si senatorilor. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii prezinta anual Parlamentului o dare de seama asupra activitatii desfasurate. In sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, acesta poate sa aprobe sau sa dezaprobe raportul Consiliului.

1.4. Controlul Parlamentului asupra administratiei publice prin institutia Avocatul Poporului Conform Legii nr. 35/1997, institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile lor cu autoritatile publice. In activitatea sa, Avocatul Poporului este independent de orice autoritate publica si nu se substituie nici unei autoritati. Autoritatile publice sunt obligate sa comunice si sa puna la dispozitia Avocatului Poporului informatiile, documentele sau actele pe care le detin in legatura cu cererile care au fost adresate Avocatului Poporului, acordandu-i sprijin pentru exercitarea atributiilor sale.

Numirea Avocatului Poporului se face pe o perioada de cinci ani. Avocatul Poporului este numit de cele doua camere ale Parlamentului, reunite in sedinta comuna. Avocatul Poporului are urmatoarele atributii: primeste si repartizeaza cererile facute de persoanele lezate prin incalcarea drepturilor sau libertatilor cetatenesti de catre autoritatile administratiei publice si decide asupra acestor cereri; urmareste rezolvarea legala a cererilor primite si cere autoritatilor sau functionarilor administrativi in cauza incetarea incalcarii drepturilor si libertatilor cetatenesti, repunerea in drepturi a petitionarului si repararea pagubei;

reprezinta institutia Avocatul Poporului in fata Camerei Deputatilor, a Senatului si a celorlalte autoritati publice, precum si in relatiile cu persoanele fizice sau juridice s.a. In cazul in care, in urma cercetarilor facute, Avocatul Poporului constata ca plangerea persoanei lezate este intemeiata, el va cere in scris autoritatii administratiei publice care a incalcat drepturile acesteia sa reformeze sau sa revoce actul administrativ si sa repare pagubele produse, precum si sa repuna persoana lezata in situatia anterioara.

Daca autoritatea administrativa sau functionarul public nu inlatura in termen de 30 de zile ilegalitatile comise, Avocatul Poporului se va adresa autoritatilor administratiei publice superioare, care trebuie sa-i comunice in termen de 45 de zile masurile luate. In cazul in care autoritatea publica sau functionarul public apartine administratiei publice locale, Avocatul Poporului se adreseaza prefectului, care trebuie sa-i comunice hotararea luata in termen de 45 de zile. O modificare importanta adusa de noua lege a contenciosului administrativ, nr. 554/2004, este aceea ca Avocatul Poporului poate introduce actiune in contencios administrativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.