Controlul Sanitar Veterinar al Laptelui

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.00

nivel: Facultate

Creșterea vacilor producătoare de lapte are un scop dublu:
în primul rând pentru creșterea de tineret pentru prăsilă, iar în al doilea rând pentru consum și industrializare.Creșterea animalelor de prăsilă se face mai ales în regiuni îndepărtate de centrele aglomerate, unde există pășuni întinse și de bună calitate și unde laptele produs nu este necesar consumului populației.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Controlul Sanitar Veterinar al Laptelui

Creșterea vacilor producătoare de lapte are un scop dublu:
în primul rând pentru creșterea de tineret pentru prăsilă, iar în al doilea rând pentru consum și industrializare.Creșterea animalelor de prăsilă se face mai ales în regiuni îndepărtate de centrele aglomerate, unde există pășuni întinse și de bună calitate și unde laptele produs nu este necesar consumului populației.

În fermele specializate pentru producția de lapte se crește orice vacă bună de lapte, indiferent de rasă și aspect exterior. O parte din viței se sacrifică, iar cealaltă parte se trimie pentru creștere în gospodăriile specializate pentru creșterea tineretului.

Producția de lapte de vacă merge crescând de la primul vițel până, la al cincilea sau al șaselea, apoi începe să scadă treptat. În general la al treilea vițel se poate deduce dacă o vacă este bună sau nu este bună de lapte. Dacă după cel de al treilea vițel producția ei este mică în raport cu alimentația și cu rasa, vaca trebuie eliminată din crescătorie fiindcă nu este bună nici pentru producția de lapte, nici pentru prăsilă.

O vacă bună de lapte se ține în crescătorie 7 – 9 perioade de lactație, deci până la 10 – 13 ani, pentru a da cât mai mulți viței, care moștenesc de obicei, de la mamă, însușirile bune privind producția de lapte.

Curba producției de lapte diferă de la o rasă de vaci la alta și diferă și de la un individ la altul. Unele animale produc cantități zilnice mari de lapte, dar au o perioadă de lactație scurtă, pe când altele au o perioadă de lactație mai lungă, însă producția zilnică este mai mică.

Producția de lapte a vacilor este în strânsă legătură cu rasa și cu hrana animalului. În cadrul aceleiași rase sunt diferențe mari de la un animal la altul, astfel încât rasa nu este un criteriu just de apreciere dacă vaca este sau nu bună de lapte.Corpul vacilor bune de lapte are forma de pară, cu partea anterioară mai suplă, iar partea posterioară bine dezvoltată.

HRĂNIREA VACILOR CU LAPTE
Vacile mulgătoare vor trebui să primească ca hrană atât furaje
necesare intreținerii corpului, cât și furaje destinate producției laptelui.

Furajele care dau animalului în curs de 24 ore, pentru întreținerea corpului, constituie rația de întreținere, iar cele necesare producției de lapte constituie rația de producție. Aceste două rații împreună constituie rația furajeră.

Rația de întreținere : este formată din cantitatea de furaje necesară întreținerii normale a corpului, fără ca animalul să crească sau să scadă în greutate. Cantitatea de furaje necesară acestei rații variază cu greutatea corporală a animalului.

O vacă cu greutatea corporală mai mică are nevoie de o rație furajeră mai redusă și invers.Rația de producție : a vacilor producătoare de lapte se compune din amestecuri de furaje concentrate ca : uruieli de cereale și leguminoase (porumb, orz, ovăz, mazăre etc.), tărâțe de grâu, turte oleoaginoase, șroturi, săruri minerale.

Pentru producerea unui kg de lapte, animalul are nevoie de 50 g albumină digestibilă și de 250 – 300 g echivalent amidon.Pentru producerea unui kg de lapte sunt necesare circa 900 g uruială de porumb sau 540 g tărâțe de grâu sau 350 g mazăre sau 220 g turte de in.

Desigur că aceste date variază și în raport cu conținutul în grăsime al laptelui. O vacă cu un lapte al cărui conținut în grăsime este foarte mare (4 – 5%) are nevoie de mai multe substanțe concentrate pentru un litru de lapte, decât o vacă cu lapte slab (3 – 3,2% grăsime).
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.