Contributiile psihologismului la dezvoltarea sociologei

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Considerarea psihologiei umane ca factor sociogenetic este premisa curentului psihologist in sociologie initiat de catre Gabrie Tarde. Intemeindu-si elaborarile sale teoretice pe un bogat material faptic, de observatie, G. Tarde sustine ca imitatia este faptul social primar, respectiv primul nivel in care se obiectiveaza intreaga incarcatura valorica ce defineste raportarea eminamente umana la med[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contributiile psihologismului la dezvoltarea sociologei

Considerarea psihologiei umane ca factor sociogenetic este premisa curentului psihologist in sociologie initiat de catre Gabrie Tarde. Intemeindu-si elaborarile sale teoretice pe un bogat material faptic, de observatie, G. Tarde sustine ca imitatia este faptul social primar, respectiv primul nivel in care se obiectiveaza intreaga incarcatura valorica ce defineste raportarea eminamente umana la mediul inconjurator (natural si social).

"La o valoare logica sau teleologica presupusa, prin ipoteza, ca fiind egala: 1).modelele interne vor fi imitate inaintea celor externe; 2).exemplele oferite de persoane, clase, comunitati, institutii superioare au prioritate asupra celor ale persoanelor, comunitatilor sau institutiilor inferioare... 3).o prezumtie similara de superioritate este asociata cand prezentului, cand trecutului, ceea ce face ca exemplul parintilor nostrii sau, dimpotriva, ale contemporanilor sa capete o importanta istorica considerabila" [1]

Ca fundament pe care se construieste si se reconstruieste in permanenta societatea umana, imitatia reduce complexitatea personalitatii umane la conditia de fiinta mimetica, societatea fiind definita ca o colectie de indivizi asemanatori. Ceea ce-i uneste in perimetrul existentei sociale este instinctul gregar al asocierii prin intrarea in rezonanta a modelelor similare de comportament comunitar. Aceasta similitudine, la randul sau este legitimata de repetitie care genereaza in ultima instanta, principalele forme de socializare existente in spatiul social global.

"Toate similitudinile se datoresc repetitiilor. Repetitia este legea lumii; in lumea fizica, ondulatia, in lumea biologica ereditatea, in lumea psihologica imitatia". Imitatia este sociala, spre deosebire de inventie care este individuala, De aceea, in masura in care sociologia ambitioneaza a fi o "stiinta a faptelor sociale", ea nu poate accede decat la statutul de psihologie intercerebrala sau interpsihologie.

In aceasta perspectiva, grupul social constituie obiect de studiu al sociologiei nu in calitate de cadru normativ unitar de structurare a relatiilor sociale generate de diviziunea functionala a muncii, ci ca un ansamblu de indivizi care accepta si imita acelasi model de comportament. Sfera socialului se intinde, deci, pana la limita de propagare a undei imitative intretinuta de "contragiunea" faptului de viata cu ecou in psihologia vietii de grup. Aceasta unda este sursa autentica a producerii si multiplicarii relatiilor interumane la baza carora stau: trebuinte, interese, dorinte, aspiratii.

Satisfacerea acestora, fie si la nivel acceptabil, asigura echilibrul social si confera functionalitate sistemului social global. Substanta imitatiei nu constituie instinctul, ci credintele si dorintele individuale care confera nuante specifice, cu totul particulare, formei si intensitatii socializarii indivizilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.