Contributia grupurilor de interese la aprofundarea constructiei europene

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Importanta politicilor grupurilor de interese
Politicile europeana nu se reduc la politicile grupurilor de interese, dar in mod cert aceastea din urma reprezinta un elment important in intelegerea procesului politic european. Studiul reprezentarii intereselor la nivelul UE poate explica aparitia anumitor politici publice, procesul de formulare si caracteristicile acestora precum si intele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contributia grupurilor de interese la aprofundarea constructiei europene

Importanta politicilor grupurilor de interese
Politicile europeana nu se reduc la politicile grupurilor de interese, dar in mod cert aceastea din urma reprezinta un elment important in intelegerea procesului politic european. Studiul reprezentarii intereselor la nivelul UE poate explica aparitia anumitor politici publice, procesul de formulare si caracteristicile acestora precum si intelegerea cursului procesulu de integrare. Per ansamblu, UE nu este nici condusa de, dar nici izolata fata de interesele publice si private, desi in anumite cazuri fiecare dintre cele doua optiuni poate fi adevarata.

Influenta e un proces bidirectional
Asa zisa influenta nu reprezinta doar monopolul grupurilor de interese. Ea reprezinta un proces bidirectional. Grupurile de interese sunt influentate de catre caracteristicile, regulile, procedurile institutiilor europene, de catre ideile la care sunt expuse si de catre propriile experiente anterioare.

Sistemul politic european nu poate fi dominat de catre un singur tip de interese.
Cauzele acestui fapt sunt: nivelurile multiple de luare a deciziilor, diviziunea puterilor legislative intre institutiile europene, deschiderea si accesibilitatea catre toate grupurile de interese si gradul ridicat de complexitate. Toate acestea fac ca finalitatea procesului legislativ sa fie greu de anticipat.

Sistemul politic european nu este pluralist.
Acest lucru se intampla, pentru ca in anumite contexte este posibil ca interesele unui anumit grup sa prevaleze in mod repetat intr-un anumit domeniu. Acest scenariu este posibil atunci cand se formuleaza politici care au grad foarte ridicat de tehnicitate si complezitate si vizeaza interese sectoriale foarte inguste care au un efect minim asupra societatii per ansamblu. Scenariul se poate repeta si atunci cand exista o suprapunere suficient de mare intre directia procesului de integrare si optiunile unei anumite categorii de interese.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.