Contriburia G. Ureche, Miron Costin, Ion Neculce

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.40

nivel: Liceu

2.Umanismul romanesc
Istoriografia in limba romana s-a nascut odata cu ridicarea noii boierimi, la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea, in urma parasirii limbii slavone si ca o consecinta a tendintei boierimii de a subordona puterea domneasca si a intemeia statul feudal nobiliar. Un rol insemat in dezvoltarea istoriografiei, mai ales a celei moldovene, l-a juca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contriburia G. Ureche, Miron Costin, Ion Neculce

2.Umanismul romanesc
Istoriografia in limba romana s-a nascut odata cu ridicarea noii boierimi, la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea, in urma parasirii limbii slavone si ca o consecinta a tendintei boierimii de a subordona puterea domneasca si a intemeia statul feudal nobiliar. Un rol insemat in dezvoltarea istoriografiei, mai ales a celei moldovene, l-a jucat umanismul tarziu al scolilor iezuite din Polonia, cunoscut de cronicari direct, ca elevi.

Umanismul tarziu afecteaza conceptia cronicarilor in ceea ce priveste rolul educativ al istoriei, rolul personalitatii in istorie (ei sunt partizanii teoriei ca istoria o fac eroii ), conceptul de glorie (cronicarii cred ca razboaiele sunt purtate de monarhi in scopul ilustrarii numelui lor ).

Aparitia ideii romanitatii poporului roman si a latinitatii limbii sale, ca si aceea a originii comune a tuturor romanilor trebuie pusa, de asemenea, pe seama inflentei umanismului, a studiului limbii latine si a autorilor clasici. Umanismul a influentat nu mai putin stilul cronicarilor, oferindu-le modele de intocmire si redactare a cronicilor lor.

Alte idei, ca, de pilda, cea despre originea divina a monarhiei, vin din mentalitatea religioasa feudala, dar, lucru demn de subliniat, cronicarii, boieri patrioti, blestema dominatia turceasca visand scuturarea jugului prin actiunea unita a popoarelor crestine.
In literatura istorica medievala romaneasca s-au afirnat personnalitati de talent indiscutabil, fiecare cu stilul sau. Intaii nostri prozatori sunt GRIGORE URECHE, MIRON COSTIN, ION NECULCE, CONSTANTIN CANTACUZINO, RADU POPESCU

3.Prezentare personala a cronicarilor
Miron Costin a fost un cronicar roman din Moldova, unul dintre primii scriitori si istoriografi din literatura romana. A scris: "Viata Lumii si "Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron voda incoace", de unde este parasit de Ureche - vornicul; "De neamul moldovenilor, din ce tara au iesit stramosii lor"- o lucrare neterminata a cronicarului.

Grigore Ureche a fost primul cronicar moldovean de seama, a carui opera a ajuns pana la noi. Dintre scrierile lui amintin:"Letopisetul Tarii Moldovei de cand s-au descalecat tara si de cursul anilor si de viata domnilor care scrie de la Dragos pana la Aron-voda ". Compozitia cronicarului dovedeste calitati remarcabile atat in privinta organizarii informatiilor de care a dispus, cat si sub aspectul intrebuintarii elementelor lingvistice. Ion Neculce a fost un cronicar moldovean, mare boier care a ocupat diferite demnitati importante in perioada domniei lui Dimitrie Cantemir.

4.Ideile despre originea si evolutia lit. romane
Limba romana este o limba indo-europeana, din grupul italic si din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, romana este a cincea dupa numarul de vorbitori, in urma spaniolei, portughezei, francezei si italienei. Din motive de diferentiere tipologica limba romana mai este numita in lingvistica comparata limba dacoromana sau dialectul dacoroman.

5.Contibutie in stilul beletristic:
Miron costin are numeroase opere, afirmanduse in foarte multe specii literare printre care naratiunea,portretul,descrieresi stilul polemic.Stilul sau narativ se remarca prin faptul ca era in masura sa lege viu si organic faptele, sa interpreteze adanc evenimentele istorice.In ceea ce priveste portretul, se poate observa ca portretele fizice nu-l intereseaza . Miron Costin nu descrie oameni, el desfasoara tipuri de situatie si stari prin care personaje variate trec, adaptandu-li-se sau depasindu-si conditia.Descrierea lui costin cuprinde repere istorice ,cat si detalii, fiind redata intr-un mod hiperbolic.

Ion Neculce are numeroase opere, afirmanduse in foarte multe specii literare printre care naratiunea,portretul si descrierea.Stilul sau narativ se intemeiaza pe fapte traite, si astfel are un caracter memorialistic, el fiind cel dintai memorialist al literaturii romane. Pastrind proportiile, Ion Neculce se integreaza cu scrisul sau marilor talente din urma.

Sunt pagini intesante de intrigi, de decadere nationala, de umilinta, subliniate in tablourile sumbre pe care ni le infatiseaza cronicarul. Ceea ce conteaza in cronica lui Neculce este oralitatea extraordinara a autorului, care da o anumita familiaritate evenimentului istoric. Prin descrierile sale, cronicarul stie sa puna in releif dramatismul unei situatii sau caracterul protocolar al unei intamplari politice.

Neculce are darul portretizarii figurilor evocate, insusire de . De asemenea inovatia cronicarului e povestirea de factura ironica,regasita in pasajele descriptive. Portretele sale sunt in general simple schite, dar cu atat mai expresive, deoarece cronicarul nu-si ascunde nici simpatia, nici antipatia pe care i-o inspira personajul respectiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.