Contrastalii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Din orice conosament se subintelege obligatia primitorului de a descarca marfurile intr-un termen rezonabil. Pe baza acestei obligatii subintelese, armatorul are drept de actiune impotriva primitorului.
In cazul in care exista mai multe conosamente, fiecare dintre ele precizand ca descarcarea sau incarcarea se va face intr-un anumit numar de zile si un nivel al contrastaliilor mentionat in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contrastalii

Din orice conosament se subintelege obligatia primitorului de a descarca marfurile intr-un termen rezonabil. Pe baza acestei obligatii subintelese, armatorul are drept de actiune impotriva primitorului.
In cazul in care exista mai multe conosamente, fiecare dintre ele precizand ca descarcarea sau incarcarea se va face intr-un anumit numar de zile si un nivel al contrastaliilor mentionat in conosament poate aparea problema dreptului armatorului de a recupera contrastaliile de la fiecare dintre acesti posesori de conosamente.

Din cazurile tratate pana acum se pare ca armatorul are acest drept, insa daca el recupereaza o suma mai mare decat cea la care este indreptatit prin contractul de navlosire, diferenta dintre acestea trebuie sa o tina la dispozitia navlositorului.In cele mai multe cazuri, calculul si plata contrastaliilor se face dupa terminarea operatiunilor de descarcare si livrarea marfurilor. Daca armatorii intentioneaza sa puna sechestru pe marfuri pentru a recupera contrastaliile este necesar a avea in contract prevedere ca acestea sunt platibile "day by day".

3.5. Influenta altor clauze ale contractului asupra staliilor si contrastaliilor - existenta mai multor contracte de navlosire
Contarea timpului de stalii poate fi influentata si de alte clauze sau circumstante pe langa cele mentionate in clauza referitoare la stalii. Un exemplu de clauza ce are o influenta semnificativa asupra staliilor este clauza de greva. Unele clauze de greva se refera in mod expres la contarea staliilor, pe cand altele sunt mai putin clare si este de multe ori dificil a stabili daca acestea se refera sau nu la contarea staliilor.

Clauzele de greva sunt dificil de construit si de interpretat
O alta problema ce ridica intrebari dificile in legatura cu modalitatea de contare a staliilor este aceea a existentei mai multor contracte de navlosire pentru acelasi voiaj. Armatorii se pot afla in aceasta situatie daca doi sau mai multi navlositori incarca sau descarca marfuri in acelasi timp si in aceeasi dana, iar armatorul trebuie sa intocmeasca un "Time-Sheet" pentru fiecare navlositor.

Aceasta nu ridica probleme deosebite daca istoricul operatiunilor de incarcare sau descarcare este intocmit corect precizandu-se in mod clar timpul efectiv folosit si magaziile din care marfa este descarcata. Timpul pierdut in asteptarea unei dane de operare sau orice perioada in care operatiunile nu se desfasoara pot conduce la dispute intre armator si navlositori. Pentru a evita astfel de probleme este necesar ca inca din timpul negocierilor sa se precizeze clar responsabilitatile fiecarui navlositor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.