Contraspionajul tehnico-economic

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Cresterea numarului actiunilor de spionaj industrial si metodele tot mal rafinate folosite de indivizii angajati in aceste actiuni au impus, atit in intreprinderile mari cit si in cele de importanta medie, prezenta unui responAZsabil cu problemele de securitate, altul decit responsabilul pazei, responsabilul cu paza contra incendiilor sau seful personalului. Experienta ulterioara a aratat ca respo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contraspionajul tehnico-economic

Cresterea numarului actiunilor de spionaj industrial si metodele tot mal rafinate folosite de indivizii angajati in aceste actiuni au impus, atit in intreprinderile mari cit si in cele de importanta medie, prezenta unui responAZsabil cu problemele de securitate, altul decit responsabilul pazei, responsabilul cu paza contra incendiilor sau seful personalului. Experienta ulterioara a aratat ca responsaAZbilul cu problemele de securitate trebuie sa fie superiorul tuturor celor enumerati mai sus si sa aiba o pregatire speAZciala in ce priveste mijloacele si metodele specifice foloAZsite in activitatea pe care este chemat sa o desfasoare.

In prezent, in majoritatea intreprinderilor americane, resAZponsabilul cu problemele de securitate detine functia de director, face parte din consiliul de conducere si se bucura de toata increderea patronilor, participind la sedintele cele mai importante si avind acces in toate compartiAZmentele firmei, in acest post sint incadrati fie fosti salaAZriati ai organelor de politie sau contrainformatii, fie ab-solventi ai scolilor superioare cu profil economic ca
"Harvard Business School", care au urmat in facultate cursuri complete de securitate industriala.

Acestia din urma sint tot mai preferati de patroni pe motivul ca,
in afara pregatirii contrainformative, dispun de cunostinte de specialitate, putand sa se integreze mai bine in actiAZvitatea de ansamblu a intreprinderii. La rindul lor, tinerii absolventi sint interesati sa ocupe functia respectiva, deoarece aceasta constituie o adevarata trambulina pentru lansarea spre posturi mai inalte. Candidatii la postul de director insarcinat cu problemele de securitate sint pusi, o perioada, sub observatie atenta, care include verificari amanuntite asupra familiei si antecedentelor lor.

Ca si in cazul metodelor folosite in activitatea de spioAZnaj pe linie tehnico-stiintifica, enumerarea exhaustiva si descrierea amanuntita a atributiilor responsabililor cu problemele de securitate din intreprinderile capitaliste este prea vasta pentru a fi cuprinsa in spatiul acestor insemAZnari. In plus, detaliile tehnice ale acestei munci se pot dovedi dificile de urmarit datorita caracterului lor de stricta specialitate. Ne vom limita deci la punctarea si exemplificarea citorva dintre cele ce ni se par mai imAZportante, iar pentru a intra in materie vom remarca ca directorul pentru problemele de securitate a intreprinAZderii nu are sarcina de a aresta pe spioni. El trebuie sa desfasoare o activitate cu caracter preventiv, adica sa organizeze in asa fel circulatia informatiilor incat sa excluda posibilitatea divulgarii lor.

Specialistii in problemele de securitate industriala din Occident apreciaza ca pastrarea secretului absolut asupra unei informatii nu poate fi asigurata atunci cind cercul celor ce cunosc aceasta informatie este mal mare de cinci persoane si recomanda, in consecinta, sa se respecte aceasta limita in ce priveste difuzarea datelor strict conAZfidentiale. In cazul in care necesitatile activitatii practice impun cunoasterea unui secret de catre un numar mare de salariati, aceiasi specialisti recomanda sa fie intocmit un plan special pentru a preintimpina ajungerea informatiei la urechile concurentei. Masurile de protectie pot fi insoAZtite de difuzarea unor date de dezinformare a patronilor altor firme cu profil similar asa cum s-a petrecut, de pilda, cu prilejul lansarii de catre grupul englez "Players" a noii sale tigarete denumita "Nr. 6".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.