Contractul individual al muncii

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Notiune si cazuri de modificare a contractului individual de munca
Conform art. 41 alin. 3 din Codul muncii, modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: durata contractului; locul muncii; felul muncii; conditiile de munca; salariul; timpul de munca si timpul de odihna. In realitate, insa, dupa cum s-a aratat in doctrina juridica , toate cla[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul individual al muncii

Notiune si cazuri de modificare a contractului individual de munca
Conform art. 41 alin. 3 din Codul muncii, modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: durata contractului; locul muncii; felul muncii; conditiile de munca; salariul; timpul de munca si timpul de odihna. In realitate, insa, dupa cum s-a aratat in doctrina juridica , toate clauzele (chiar si cele nenumite) au putere de lege pentru parti, ele neputand fi modificate, de regula, decat prin acordul lor.

Astfel, art. 41 alin. 3 din Codul muncii se completeaza cu art. 17 alin. 3 si 4 (care stabilesc elementele obligatorii referitoare la care angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii, anterior incheierii contractului individual de munca si care trebuie sa se regaseasca obligatoriu in insusi continutul contractului) iar cand salariatul urmeaza sa presteze activitatea in strainatate, si cu cele cuprinse in art. 18 alin. 1.
Modificarea contractului individual de munca poate interveni:
- ca urmare a acordului partilor;
- de drept;
- prin actul unilateral al angajatorului.

Modificarea contractului individual de munca prin acordul partilor
Respectand principiul simetriei incheierii actelor juridice, daca partile, de comun acord, negociaza continutul contractului individual de munca, Codul muncii stabileste regula potrivit careia partile, tot numai de comun acord, pot conveni modificarea acestuia, potrivit art. 41 alin. 1 din Codul muncii. Asadar, modificarea contractului individual de munca se realizeaza, de regula, prin acordul partilor si poate privi oricare dintre clauzele respectivului contract.

Conform principiului libertatii contractuale, partile, de comun acord, pot hotari modificarea definitiva sau temporara a contractului individual de munca. Modificarea temporara a locului si/sau a felului muncii, cu acordul partilor, este intalnita in urmatoarele situatii :
- pentru inlocuirea unei persoane care lipseste temporar de la locul de munca (spre exemplu, in cazul unui concediu de incapacitate temporara de munca acordat pentru o perioada scurta in timp);
- pentru girarea unei functii de conducere vacante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.