Contractul de vanzare-cumparare

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pactul de preferinta este o varianta a promisiunii de vanzare prin care proprietarul unui bun se oblige ca, in cazul in care il vinde, sa acorde preferinta unui anumite personae, la pret egal. O astfel de promisiune, desi este afectata de o conditie potestativa simpla, este valabila, realizarea conditiei depinzand si de imprejurari extreme vointei promitentului, care l-ar putea determina sa-s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul de vanzare-cumparare

Pactul de preferinta este o varianta a promisiunii de vanzare prin care proprietarul unui bun se oblige ca, in cazul in care il vinde, sa acorde preferinta unui anumite personae, la pret egal. O astfel de promisiune, desi este afectata de o conditie potestativa simpla, este valabila, realizarea conditiei depinzand si de imprejurari extreme vointei promitentului, care l-ar putea determina sa-si vandal bunul.

Intrucat pactul de preferinta la fel ca si promisiunea de vanzare nu transmite dreptul de proprietate, nu confera partii lezate dreptul de a intenta actiunea in revendicare sau in anularea vanzarii facute cu nesocotirea acestei promisiuni, afara de cazul cand se dovedeste ca vanzarea s-a facut in frauda beneficiarului promisiunii cu complicitatea la frauda din partea pretului achizitiei. In lipsa fraudei beneficiarul pactului va avea actiune numai impotriva prometentului pentru daune interese, conform regulilor generale privitoare la raspunderea pentru prejudicial cauzat prin nerespectarea obligatiei de a face.

- Promisiunea unilaterala de cumparare desi nu se intalneste in practica, promisiunea unilaterala poate fi asumata de comparator, fiind guvernala de aceleasi reguli ca si promisiunea de vanzare.
Notiune si natura juridical - promisiunea bilaterala de a vinde si de a cumpara ambele parti se obliga sa incheie in viitor, la pretul stabilit, contractul de vanzare-cumparare; promisiunea bilaterala este un antecontract, oricare dintre parti poate cere incheierea contractului.

- obligatia promitentului vanzator. Promitentul vanzator nu-si respecta obligatia si vinde lucrul unei alte personae, beneficiarul-cumparator nu poate cere predrea lucrului (nu a devenit proprietar) vanzarea incheiata cu o alta persoana cu rezerva fraudei este valabila. Beneficiarul comparator nu poate cere decat daune interese. Daca insa lucrul se mai gaseste in patrimonial vanzatorului sin u exista alte impedimente legale pe langa posibilitatea acordarii daunelor interese sau obligarii promitentului sub sanctiunea daunelor criminatorii, la incheierea contractului este posibil ca instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.