Contractul de transport rutier de marfuri

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Contractul de transport rutier de marfuri poate fii atat national cat si international. Transporul rutier de marfuri in trafic international este reglementat de conventia semnata la Geneva 1956 ( CMR ) , conventie care se aplica si contractelor de transport de marfuri rutier national.De asemenea, ori de cate ori intr-un contract de transport rutier de marfuri apare un element de extraneitate legat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul de transport rutier de marfuri

Contractul de transport rutier de marfuri poate fii atat national cat si international. Transporul rutier de marfuri in trafic international este reglementat de conventia semnata la Geneva 1956 ( CMR ) , conventie care se aplica si contractelor de transport de marfuri rutier national.De asemenea, ori de cate ori intr-un contract de transport rutier de marfuri apare un element de extraneitate legat de locul incarcarii/descarcarii devine aplicabila conventiei CMR.

Potrivit Noului Cod Civil contractul de transport este reglementat in capitolul VII , art. 1955 potrivit caruia " prin contractual de transport, o parte, numita transportator, se oblige, cu titlu principal, sa transporte o persoana sau un bun dintr-un loc in altul, in schimbul unui pret pe care pasagerul, expeditorul sau destinatarul se oblige s ail plateasca, la timpul si locul convenite" .

Contractul de transport rutier de marfuri este conventia care se incheie de catre o unitate specializata in transportul rutier, denumita si operator de transport rutier, care se obliga in schimbul unui pret/tarif sa preia si sa transporte sub paza sa si inauntrul unui termen o cantitate de marfa pe care o elibereaza destinatarului.

Particularitatile contractului de transport :
-Modificarea unilaterala a contractului de transport ;
-Garantarea creantelor carausului rezultand din contractul de transport ( dreptul de retentie, gaj, privilegiu si vanzarea incarcaturii in scopul realizarii creantelor ) ;
-Culpa prezumata carausului pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a transportului ;
-Limitarea raspunderii carausului sub dublu aspect, respectarea in timp si cu privire la intinderea obligatiei de reparare a prejudiciului .

Partile contractului de transport rutier de marfuri sunt :
-expeditorul, respectiv si partea numita creditor al transportului si este persoana care incheie direct sau prin reprezentant contractul de transport cu carausul. Asadar, expeditorul poate incheia contractul de transport personal sau prin amdatar sau comisionar.
-carausul, respectiv persoana fizica sau juridica ce se obliga sa efectueze transportul bunurilor la destinatie, cu propiile mijloace, in schimbulo unei sume de bani ce reprezinta echivalentul prestatiei sale. El este creditor al pretului transportului si debitor al transportului.

Expeditorul marfii poate fi el insusi destinatar, dar, de obicei, desemneaza o alta persoana. Persoana desemnata ca destinatar dobandeste fata de caraus drepturi si obligatii care isi au originea in contractul de transport, desi destinatarul nu este parte in acest contract.Natura juridica a contractului de transport rutier de marfuri este aceea a unui contract de prestari servicii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.