Contractul de transport maritim

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

carausul isi asuma organizarea si executarea transportului. In acest context trebuie sa se inteleaga ca indatoririle carausului se refera la nava si marfa si ca aceste indatoriri consta in principal in grija si diligenta cuvenite cu privire la: luarea marfii in custodie, inainte de sau la sosirea navei in portul de incarcare, efectuarea incarcarii si stivuirii, transportarea marfii si predarea ei [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul de transport maritim

carausul isi asuma organizarea si executarea transportului. In acest context trebuie sa se inteleaga ca indatoririle carausului se refera la nava si marfa si ca aceste indatoriri consta in principal in grija si diligenta cuvenite cu privire la: luarea marfii in custodie, inainte de sau la sosirea navei in portul de incarcare, efectuarea incarcarii si stivuirii, transportarea marfii si predarea ei la destinatie primitorului indicat in conosament sau la ordin.

Ca regula generala, conosamentul in sine nu reprezinta contractul de transport; el este numai dovada existentei contractului. Calitatea de dovada a existentei contractului se desprinde si din Regulile de la Haga si Haga-Visby care, la art.1 (b) dau contractului de transport urmatoarea definitie: "Prin contract de transport se intelege numai acel contract a carui existenta se poate constata printr-un conosament sau prin orice alt document similar recunoscut drept titlu pentru transportul de marfuri pe mare.

Aceeasi denumire se da si conosamentului sau documentului similar emis in virtutea contractului de navlosire, din moment ce un astfel de document stabileste raporturile contractuale dintre caraus si posesorul conosamentului.Deosebirea dintre diferitele tipuri de Charter Party si contractul de transport, trebuie cautata in efectul economic general al contractelor si in ordinea obligatiilor pe care partile si le-au asumat, dupa modul in care armatorul si navlositorul, respectiv carausul si incarcatorul apar in fata tertilor.

Contractul de transport maritim definit mai sus este o varianta a contractului de transport in general. Ea marcheaza diferenta dintre transport si navlosire: in contractul de navlosire armatorul nu ia marfa in primire, obligatiile sale privesc mijloacele, adica grija si diligenta; in contractul de transport maritim carausul are o anumita obligatie - sa urmareasca rezultatul; el promite sa livreze la destinatie marfa luata in primire de la incarcator.In materia obligatiilor, contractul de navlosire este supus regulilor legale supletive, cele imperative fiind o exceptie si avand ca obiect principii de ordine publica care guverneaza intreaga materie a conventiilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.