Contractul de societate civila

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Facultate

Prin aceasta se deosebeste societatea civila de o simpla asociere in vederea realizarii unor interese in comun,care,in lipsa intentiei de a crea o societate-nu reprezinta un contract de societate civila.
Potrivit regulior generale,consimtamantul partlor trebuie sa fie neviciat.Desi contractul este cu titlu oneros-poate fi anulat pentru viciul erorii asupra persoanei,intrucat se incheie intu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul de societate civila

Prin aceasta se deosebeste societatea civila de o simpla asociere in vederea realizarii unor interese in comun,care,in lipsa intentiei de a crea o societate-nu reprezinta un contract de societate civila.
Potrivit regulior generale,consimtamantul partlor trebuie sa fie neviciat.Desi contractul este cu titlu oneros-poate fi anulat pentru viciul erorii asupra persoanei,intrucat se incheie intuitu personae.(art.954 C civ.)

In vederea incheierii contractului partilor trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de dispozitie.
Minorul sa interzisul nu ar putea incheia contractul aici prin ocrotitorul legal sau cu incuviintarea lui si cu autorizatia autoritatii tutelare,solutie ce rezulta si din dispozitia referitoare la incetarea societatii prin punerea sub interdictie a unui asociat. Nulitatea in caz de incapacitate(de exercitiu) fiind relative nu poate fi invocate de asociatii capabili.

Contractul de societate nu poate fi incheiat intre soti datorita regimului comunitatii de bunuri→Instanta Suprema si majoritatea autorilor admit insa si aceasta posibilitate (cu referire speciala la contractul de societate comerciala). In orice caz sotii sau unul dintre ei poate incheia contract de societate cu alte persoane.
Daca contractul se incheie de catre unul dintre soti,el poate adduce ca aport social bunuri proprii,dar in baza mandatului tacit reciproc si bunuri aflate in devalmasie.

Numai in cazul imobilelor va fi nevoie de consimtamantul expus al celuilalt sot(art.35 C.fam).Pentru aducerea ca aport de bunuri comune nu este insa necesara partajarea(prealabila),in tot sau in parte, a comunitatii(in conditiile art.36 alin 2 C fam). b) Participarea tuturor partilor la constituirea fondului comun prin aducerea unui aport social
Participarea, fie si inegala, a tuturor partilor la constituirea fondului comun prin aducerea unui aport social. In lipsa aportului social al tuturor partilor nu poate exista societate civila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.