Contractul de locatiune

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.72

nivel: Facultate

Locatiunea (se poate spune ca reprezinta o "vanzare" a folosintei). Se deosebeste de contractul de vanzare-cumparare prin faptul ca transmite numai faptul ca transmite numai dreptul de folosinta- ca drept de creanta- asupra lucrului, iar nu un drept real. Chiar daca lucrul dat in locatiune este producator de fructe, locatarul dobandeste proprietatea fructelor nu in virtutea locatiunii, ci ca acces[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul de locatiune

Locatiunea (se poate spune ca reprezinta o "vanzare" a folosintei). Se deosebeste de contractul de vanzare-cumparare prin faptul ca transmite numai faptul ca transmite numai dreptul de folosinta- ca drept de creanta- asupra lucrului, iar nu un drept real. Chiar daca lucrul dat in locatiune este producator de fructe, locatarul dobandeste proprietatea fructelor nu in virtutea locatiunii, ci ca accesoriu al folosintei, locatarul fiind obligat sa-i asigure folosinta lucrului, nu si dobandirea proprietatii fructelor.

Atunci cand contractul are ca obiect numai dobandirea fructelor (ex: arborii din padure, recolta de camp etc.), contractul nu poate fi calificat locatiune, ci vanzare-cumparare, daca are ca obiect procuctia (foloase trase prin consumarea substantei lucrului), folosinta locativa nu poate sa absoarba insusi si puterea lui productiva.
o Caractere juridice
-Locatiunea este un contract sinalagmatic (bilateral), da nastere la obligatii reciproce intre parti. Locatorul se obliga sa asigure folosinta vremelnica a lucrului inchiriat, iar locatarul se obliga sa plateasca locatorului pretul locatiunii

-Locatiunea este un contract cu titlu oneros, in care ambele parti contractante urmaresc un interes propriu patrimonial. Spre deosebire de imprumutul de folosinta (comodat)- contract esentialmente gratuit locatiunea - esentialmente cu titlu oneros
-Locatiunea este un contract comutativ- existenta si intinderea obligatiilor nu depinde de hazard, exista sanse de castig si pierdere pentru parti. -Locatiunea este un contract consensual, care se incheie prin acordul fie si tacit al partilor, fara vreo formalitate.

Proba contractului de locatiune, daca nu este constatat printr-un inscris, prezinta greutati, fiind supus unui sistem mai riguros de dovada dacat celelalte contracte. Legea distinge intre urmatoarele situatii:
a) Daca nu s-a inceput executarea contractului incheiat verbal si una dintre parti neaga existenta lui, dovada cu martori nu este admisa oricat de mic ar fi pretul (chiria) (art. 1416 C. Civ) si chiar daca ar exista un inceput de dovada scrisa.

b) Daca contractul incheia verbal este in curs de executare (ceea ce poate fi probat -in caz de executare contestata -cu inceput de dovada scrisa completata cu martori si prezumptii, iar nu prin simpul fapt al detinerii lucrului) si in lipsa de chitanta exista o contestatie asupra pretului, locatarul (daca nu este de acord cu cel pretins de locator) poate provoca o expertiza pentru stabilirea pretului, iar cheltuielile expertizei cad in sarcina lui daca evaluarea era facuta de expert intrece pretul pe care el l-a aratat (1417 C. Civ)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.