Contractul de factoring

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prevederile sectiunii a 3-a din prezentul capitol, cu exceptia alin.(9) din prezentul articol, nu se aplica operatiunilor valutare ce tin de importul si exportul valorilor valutare, care sint reglementate de prevederile capitolului III. 4) Operatiunile valutare de capital care implica intrarea capitalului in Republica Moldova se efectueaza fara restrictii, daca legislatia Republicii Moldova care r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul de factoring

Prevederile sectiunii a 3-a din prezentul capitol, cu exceptia alin.(9) din prezentul articol, nu se aplica operatiunilor valutare ce tin de importul si exportul valorilor valutare, care sint reglementate de prevederile capitolului III. 4) Operatiunile valutare de capital care implica intrarea capitalului in Republica Moldova se efectueaza fara restrictii, daca legislatia Republicii Moldova care reglementeaza domeniul operatiunilor valutare de capital respective nu prevede altfel.

(5) Operatiunilor valutare de capital care implica intrarea capitalului in Republica Moldova, in cazul primirii de catre rezidenti de la nerezidenti a imprumuturilor/ creditelor si garantiilor specificate la alin.(6), li se aplica regimul de notificare, care are drept scop luarea la evidenta de catre Banca Nationala a Moldovei a obligatiilor care deriva din operatiunile mentionate ca rezultat al notificarii de catre rezidenti a acestor operatiuni.
(6) Sint supuse notificarii imprumuturile/ creditele si garantiile in cazul:

1) imprumuturilor/ creditelor comerciale cu dobinda, cu exceptia primirii de catre aderent (furnizorul rezident) a imprumutului/ creditului de la factorul nerezident in cadrul operatiunii de factoring, in cazul asumarii de catre factorul nerezident a riscului insolvabilitatii debitorului nerezident pentru creantele preluate;
Cesiunea creantelor trebuie sa fie notificata debitorilor. ( Transmitere de catre o persoana altei persoane a unui drept de creanta cu titlu oneros in temeiul unui contract).

Partile sunt obligate sa precizeze marimea, volumul, domeniul si caracteristicile creantelor care fac obiectul contractului, precum si elementele pentru determinarea sumei de plata. Fata de contractul de factoring se aplica prevederile referitoare la cesiunea de creanta in masura in care dispozitiile prezentului articol nu prevede sau din esenta factoringului nu reiese altfel.Contractul este nul daca nu prevede in mod expres suma care urmeaza sa fie platita factorului.

Suma se calculeaza in functie de circumstante, punindu-se accentul mai ales pe eventuala taxa delcredere si, suplimentar, pe procentul care reprezinta retinerile totale din creantele cesionate. In masura in care factorul cere o parte din suma creantei ca garantie pentru acoperirea riscurilor legate de derularea contractului, acesta din urma trebuie sa prevada in mod expres continutul si marimea sumei. Garantia nu poate depasi 20% din suma creantei. (Art. 1295 CCRM)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.