Contractul de consignatie

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Bunurile se pot preda consignatarului toate deodata sau treptat, prin note sau facturi succesive, emise pe temeiul contractului. Prin contractul de consignatie nu se transmite consignatarului dreptul de proprietate asupra bunurilor care i-au fost incredintate. Consignatarul este un simplu detentor al bunurilor primite de la consignant . Ramanand titular al dreptului de proprietate, alin 2 alart. 2[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul de consignatie

Bunurile se pot preda consignatarului toate deodata sau treptat, prin note sau facturi succesive, emise pe temeiul contractului. Prin contractul de consignatie nu se transmite consignatarului dreptul de proprietate asupra bunurilor care i-au fost incredintate. Consignatarul este un simplu detentor al bunurilor primite de la consignant . Ramanand titular al dreptului de proprietate, alin 2 alart. 2057 arata: "Consignantul dispune de bunurile incredintate consignatarului, pe toata durata contractului. El le poate relua oricand, chiar in cazul in care contractul a fost incheiat pe durata determinate".

Daca anterior intrearii in vigoare a NCC, consignantul putea relua si ridica, oricand, toate sau o parte din bunurile incredintate consignatarului, fara niciun preaviz , in actuala reglementare consignantul va da consignatarului un termen rezonabil de preaviz pentru pregatirea predarii bunurilor (art. 2057, alin. 3). In sfarsit, alin. 4 al aceluiasi articol reglementeaza situatia deschiderii procedurii insolventei in privinta consignantului (bunurile intra in averea acestuia), precum si cazul deschiderii procedurii insolventei in privinta consignatarului (bunurile nu intra in averea acestuia si vor fi restituite imediat consignantului).

b) consignantul are obligatia sa restituie cheltuielile facute de consignatar cu ocazia indeplinirii insarcinarii primite. Prin aceste cheltuieli, trebuie intelese sumele de bani avansate pentru conservarea si vanzarea bunurilor, in cazul cand s-a convenit astfel prin contractul de consignatie, art. 2059 NCC, alin. 1 prevede in acest sens: "consignantul va acoperi consignatarului cheltuielile de conservare si vanzare a bunurilor, daca prin contract nu se prevede altfel".

In continuare, alin. 2 al aceluiasi articol completeaza: "in cazul in care consignantul reia bunurile sau dispune luarea acestora din posesia consignatarului, precum si in cazul in care contractul de consignatie nu se poate executa, fara vreo culpa din partea consignatarului, acesta are dreptul sa ii fie acoperite toate cheltuielile facute pentru executarea contractului".

Totodata consignantul va fi tinut de plata cheltuielilor de intretinere si de depozitare a bunurilor, ori de cate ori va ignora obligatia sa de a relua bunurile (art. 2059, alin 3), iar daca, potrivit imprejurarilor, bunurile nu pot fi reluate imediat de consignant in caz de incetare a contractului prin renuntarea consignatarului, acesta ramane tinut de obligatiile sale de pastrare a bunurilor, asigurare si intretinere a acestora pana cand acestea sunt reluate de consignant.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.