Contractul colectiv de munca

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.91

nivel: Facultate

Urmare a declansarii spontane a grevei, o parte din salariatii unei fabrici de masini au ocupat unitatea, distrugand niste utilaje ale fabricii si masina conducerii unitatii atunci cand aceasta a venit la sediul unitatii. Grevistii nu au permis conducerii accesul in unitate si au incercat sa convinga si salariatii neparticipanti la greva sa li se alature. La incetarea grevei, unitatea a solicitat [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul colectiv de munca

Urmare a declansarii spontane a grevei, o parte din salariatii unei fabrici de masini au ocupat unitatea, distrugand niste utilaje ale fabricii si masina conducerii unitatii atunci cand aceasta a venit la sediul unitatii. Grevistii nu au permis conducerii accesul in unitate si au incercat sa convinga si salariatii neparticipanti la greva sa li se alature. La incetarea grevei, unitatea a solicitat de la organizatorii grevei repararea prejudiciilor cauzate si a dispus concedierea sefului de sindicat, ca sanctiune disciplinara, in temeiul art. 61 lit. a.

Acesta a contestat masura concedierii disciplinare, aceasta neputand fi dispusa pe perioada exercitarii unei functii eligibileintr-un organism sindical. Comentati situatia juridica din speta.
d) Nemultumiti de refuzul unitatii de a accepta cu ocazia negocierii contractului colectiv de munca un nivel mai ridicat al salariului, raportat la conditiile de lucru, muncitorii din trei ateliere ale societatii X au declansat greva, in sensul ca timp de o luna au oprit lucrul intre ora 11 si ora 13, declansand legal greve de avertisment.

Activitatea din atelierele respective se desfasura in schimburi, presupunand folosirea unor cuptoare care, dupa ce erau oprite, necesitau aproximativ trei ore pentru a putea fi folosite in procesul de productie. Oprirea activitatii in aceste ateliere perturba insa grav activitatea celorlalte ateliere. Unitatea a decis intreruperea totala temporara a activitatii si a sesizat instanta competenta pentru declararea grevei ca ilegala. In acest sens, a aratat ca grevele scurte si repetate constituie un abuz de folosire a dreptului la greva, care conduc la executarea obligatiilor de serviciu in alte conditii decat cele prevazute in contractul colectiv de munca.

De asemenea, a platit participantilor la greva salariul diminuat cu 5 ore din timpul zilnic de lucru, respectiv perioada in care activitatea a fost efectiv intrerupta. Organizatia sindicala a solicitat plata salariului pentru cele trei ore in care nu s-au mai aflat in greva de avertisment si a acuzat unitatea de lock-out, care este interzis de legislatia romana in vigoare. Salariatii neparticipanta la greva au solicitat indemnizatia de cel putin 75% din salariul de baza pe durata intreruperii temporare a activitatii, ei ramanand la dispozitia angajatorului. Sunteti judecator, dati solutia si motivati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.