Contractul

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Liceu

.Se realizeaza prin norme imperative ale legii:
-nu se pot incheia contracte care au cauze imorale sau un obiect ilicit;
-anumite categorii de persoane (judecatorii) nu pot incheia unele varietati de contracte decat cu conditia obtinerii unei autorizatii prealabile.
2.Se realizeaza prin reguli de convietuire sociala (partile nu pot incheia acte juridice care ar contraveni regu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractul

.Se realizeaza prin norme imperative ale legii:
-nu se pot incheia contracte care au cauze imorale sau un obiect ilicit;
-anumite categorii de persoane (judecatorii) nu pot incheia unele varietati de contracte decat cu conditia obtinerii unei autorizatii prealabile.
2.Se realizeaza prin reguli de convietuire sociala (partile nu pot incheia acte juridice care ar contraveni regulilor de convietuire din oranduirea noastra):

-proxenetismul
-concubinajul
Rolul contractului:
Contractul reprezinta principalul izvor de obligatii.
Daca o conventie este legal facuta, ea are o "putere de lege intre parti".Insemnatatea contractului ca mijloc de stabilire a celor mai variate relatii intre persoanele fizice si juridice este evidenta in toate domeniile, de la cele mai firesti si mai simple activitati ale oamenilor, pana la conducerea econo- miei nationale si la stabilirea relatiilor internationale.

Clasificarea contractelor:
In imensa varietate a contractelor se pot desprinde unele categorii mai importante a caror clasificare se poate face dupa mai multe criterii:continutul, modul de formare, scopul urmarit de catre parti, modul de executare.
1.Dupa continutul lor, adica dupa felul obligatiilor la care dau nastere pot fi:
a)Contracte sinalagmatice, care dau nastere la obligatii re- ciproce intre parti.

-deoarece ambele parti au in acelasi timp si drepturi dar si obligatii, fiecare parte este totodata si creditor dar si debitor.
Exemplu:vanzarea-cumpararea, schimbul, locatiunea, con- tractul de asigurare.
b)Contracte unilaterale, care instituie obligatii numai pentru una din parti.Exemplu:imprumutul, comodatul, depozitul, donatia fara sarcina, mandatul gratuit. Utilitatea practica a dinstinctiei:numai in cadrul con- tractului sinalagmatic se pot pune probleme privind riscul contractual.

2.Dupa modul lor de formare avem:
a)Contracte consensuale, pentru a caror formare este sufi- cient simplul acord de vointa al partilor fara sa mai fie ne- voie de vreo formalitate sau de vreo forma speciala de mani- festare a vointei partilor.b)Contracte solemne, pentru a caror validitate, pe langa a- cordul de vointa, mai este necesara si indeplinirea unor for- malitati impuse de lege.-sunt incheiate in fata unui functionar public, abilitat prin lege sa intocmeasca actele;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.