Contractele colective de munca si acordurile colective de munca

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.87

nivel: Facultate

Negocierea colectiva este obligatorie in unitatile cu mai mult de 21 de salariati. In unitatile cu mai putin de 21 de salariati, negocierea colectiva nu este obligatorie si, ca atare, poate exista contractul colectiv de munca numai daca ambele parti sunt de acord.
La nivelul superior unitatii (cum este cazul grupului de unitati si sectoarelor de activitate) negocierea colectiva nu are cara[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contractele colective de munca si acordurile colective de munca

Negocierea colectiva este obligatorie in unitatile cu mai mult de 21 de salariati. In unitatile cu mai putin de 21 de salariati, negocierea colectiva nu este obligatorie si, ca atare, poate exista contractul colectiv de munca numai daca ambele parti sunt de acord.
La nivelul superior unitatii (cum este cazul grupului de unitati si sectoarelor de activitate) negocierea colectiva nu are caracter obligatoriu.

Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca. In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.

F). Durata contractului colectiv de munca este determinata (fiind stabilita de art. 141 din Legea nr. 62/201) - avand limita minima de 12 luni si pe cea maxima de pana la 24 de luni. Partile pot, insa, hotari prelungirea aplicarii contractului colectiv de munca o singura data, cu cel mult 12 luni.In doctrina s-a sustinut ca, in cazul in care contractul colectiv de munca ar fi incheiat pe 24 de luni, acesta n-ar mai putea fi prelungit cu cele maxim 12 luni. Este o opinie eronata deoarece textul legal nu distinge in functie de durata contractului colectiv de munca respectiv; asadar, chiar daca s-a incheiat pe 24 de luni, contractul colectiv poate fi prelungit cu 12 luni, insumand un maxim posibil de 36 de luni.

Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice, cu exceptia cazului in care partile stabilesc de comun acord o durata mai mare sau prelungesc durata initiala.
G). Angajatorul este obligat sa ofere toate informatiile relevante (economice, financiare, cele referitoare la ocuparea fortei de munca etc.) astfel incat reprezentantii sindicatului sau cei alesi de salariati sa negocieze in cunostinta de cauza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.