Contracte de leasing

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.68

nivel: Facultate

In epoca moderna, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, aveau loc in S.U.A. primele operatiuni care prefigurau leasingul. In 1877 aparatele de telefon au fost inchiriate abonatilor, iar acest contract avea sa fie denumit "lease".

Operatiunile de lease financing s-au dezvoltat foarte mult dupa al II-lea razboi mondial si datorita incurajarilor pe care S.U.A. le-au dat prin [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contracte de leasing

In epoca moderna, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, aveau loc in S.U.A. primele operatiuni care prefigurau leasingul. In 1877 aparatele de telefon au fost inchiriate abonatilor, iar acest contract avea sa fie denumit "lease".

Operatiunile de lease financing s-au dezvoltat foarte mult dupa al II-lea razboi mondial si datorita incurajarilor pe care S.U.A. le-au dat prin facilitatile fiscale. Leasingul echipamentelor (finance equipment leasing) a aparut in 1952, odata cu primele societati specializate de leasing.

Dupa anii '70 leasingul se extinde si in Asia si in America Latina, rare fiind tarile in care leasingul nu este practicat sub o forma sau alta. In tarile socialiste leasingul a fost utilizat si reglementat prima data in Cehoslovacia prin anii '80 iar apoi a fost utilizat in tari ca Polonia si Bulgaria. In Ungaria leasingul apare pe la mijlocul anilor '80.

Leasingul reprezinta o notiune care a patruns in toate dictionarele economice cu sensuri din ce in ce mai largi, fascinand prin simplitatea operatiunii si avantajele ei. El reprezinta o tehnica de finantare pe termen mediu si lung pentru societatile comerciale care doresc sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar nu au posibilitati de finantare.

Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu pot sa-si greveze patrimoniul prin instituirea de ipoteci gajuri.

Din punct de vedere economic, leasingul reprezinta o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie. Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un bun fara a plati imediat pretul.

1.2. Caracteristici ale leasing-ului
Leasing-ul este o modalitate de finantare eficienta a firmelor, o forma de atragere a resurselor financiare fara a apela la operatiunea de credit. In esenta, leasing-ul e achizitionarea de catre o societate financiara specializata a unor bunuri si inchirierea lor unui beneficiar care nu are la dispozitie resurse financiare necesare pentru procurarea acestor bunuri.

Avantajul leasingului este ca proprietarul are o pozitie mai buna decat un creditor daca intreprinderea se confrunta cu dificultati financiare. Iar pentru utilizator nu este necesara gasirea unor sume initiale importante; plata chiriei este considerata cheltuiala deductibila; existenta platilor fixe este un avantaj pentru debitor si implica un risc mai mare pentru creditor (desi pot fi stabilite plati progresive, proportionale, in valuta forte).

Leasing-ul este o metoda buna de finantare in principal datorita operativitatii cu care poate multumi necesitatile financiare ale agentilor economici si persoanelor fizice deopotriva. Printr-o operatiune de leasing pot fi ocolite procedurile complicate ale contractarii unor credite bancare, proceduri ce uneori presupun imobilizarea unor elemente ale patrimoniului societatii sau celui privat, pentru constituirea de garantii.

Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura, toate riscurile si avantajele aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Titlul de proprietate poate fi transferat, in cele din urma, sau nu.

Durata contractului de leasing reprezinta perioada de timp irevocabila pentru care locatarul a contractat bunul in leasing si orice alte termene suplimentare pentru care locatarul are optiunea de a continua utilizarea bunului in regim de leasing, cu sau fara plata suplimentara, optiune a carei exercitare de catre locatar este certa, intr-o masura rezonabila, la inceputul contractului de leasing.

Totusi, daca locatarul are o optiune de a cumpara bunul la un pret estimat a fi suficient de scazut fata de valoarea justa la data la care operatiunea devine exercitabila, incat, la inceputul contractului de leasing, exista certitudinea rezonabila ca optiunea va fi exercitata, atunci platile minime de leasing includ platile minime platibile pe durata contractului de leasing si plata necesara pentru exercitarea acestei optiuni de cumparare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.