Continutul relatiilor financiar-monetare internationale

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.85

nivel: Facultate

Relatiile economice internationale pot fi definite ca fiind ansamblul tranzactiilor economice dintre statele lumii. Acestea pot fi analizate pe trei mari categorii de operatii, respectiv:
-operatii comerciale reflectate de schimbul de bunuri;
-operatii necomerciale aferente schimburilor de servicii;
-operatii financiare ce constituie obiectul schimburilor de capital.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Continutul relatiilor financiar-monetare internationale

Relatiile economice internationale pot fi definite ca fiind ansamblul tranzactiilor economice dintre statele lumii. Acestea pot fi analizate pe trei mari categorii de operatii, respectiv:
-operatii comerciale reflectate de schimbul de bunuri;
-operatii necomerciale aferente schimburilor de servicii;
-operatii financiare ce constituie obiectul schimburilor de capital.

Ponderea cea mai mare este detinuta de schimburile comerciale, respectiv importul si exportul de marfuri. Un loc important in cadrul relatiilor economice internationale il ocupa si schimbul de servicii, in interiorul acestora o categorie insemnata fiind formata din prestarile de servicii legate de schimbul de marfuri. Deasemenea, in cadrul serviciilor, sunt incluse si turismul international, intretinerea reprezentantelor diplomatice, vanzarea- cumpararea de licente, servicii de posta, telefon, fax, precum si serviciile reprezentate de transferurile valutare efectuate de persoanele fizice care desfasoara o activitate in strainatate.

Schimburile de capital includ imprumuturile internationale, creditele bancare pe termen scurt, mediu sau lung, investitiile directe de capital care constau in finantarea sau cumpararea de unitati economice in strainatate dar si miscarile de capital pe termen scurt, avand un caracter speculativ.

Desfasurarea operatiilor de natura economica, dar si culturale, politice, militare etc. determina o activitate de miscare a valorii in context international atat sub forma fondurilor financiare si de credit cat si sub forma unor creante mijlocite de semnele monetare. Pentru exemplificare se poate urmari o operatie simpla de comert exterior:

Deci, o legatura economica trece obligatoriu prin sfera activitatii financiar- monetare internationale. Astfel, in primul rand, intra in procesul de evaluare, unde, cu ajutorul unui etalon monetar se stabileste pretul bunurilor care fac obiectul schimbului. Apoi, intra in procesul de repartitie, care asigura o finantare sau creditare ce favorizeaza miscarea rapida a bunurilor catre importator si a contravalorii lor catre exportator. In al treilea rand, operatiunea de export intra in procesul de plata, prin care, cu ajutorul mijloacelor de plata se sting obligatii determinate de export.

Operatiile determinate de aceste procese formeaza continutul si structura activitatii financiar- monetare internationale. In consecinta, in cadrul acestei activitati sunt incluse actiuni de evaluare, actiuni de repartitie financiara si de credit, actiuni de plata, toate in context international.

Relatiile financiar-monetare internationale pot fi definite ca fiind ansamblul de mecanisme si instrumente utilizate de diferite institutii financiare sau direct de operatorii economici pentru a mobiliza resursele financiare necesare derularii de operatiuni comerciale sau de cooperare in plan international sau a unui proiect de investitii intr-o alta tara.

Foarte multi specialisti considera ca momentul declansator al fenomenului monetar-financiar international in forma moderna il constituie Tratatul franco-prusac din 1871, soldat cu obligarea Frantei la efectuarea unei plati externe importante ca despagubire de razboi in favoarea Germaniei (este vorba de 5 miliarde franci-aur ce a reprezentat un insemnat flux financiar -monetar international).

In prezent, se constata tot mai mult ca sfera relatiilor financiar monetare s-a extins de la relatiile financiare internationale publice catre fluxurile financiare private, volumul valoric al tranzactiilor financiare depasind cu mult volumul tranzactiilor comerciale din economia mondiala.

« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.