Contextul dezvoltarii regionale in Romania

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Comunitatile teritoriale, regionale si locale, care s-au bazat pina acum pe procesele de dezvoltare initiate de guvernul national si pe marile intreprinderi nu si-au dezvoltat capacitatea de inovare si nu au devenit mai flexibile pentru a putea raspunde eficient provocarii si cerintelor de restructurare a economiilor regionale. De aceea un obiectiv important al politicii regionale prin strategia s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contextul dezvoltarii regionale in Romania

Comunitatile teritoriale, regionale si locale, care s-au bazat pina acum pe procesele de dezvoltare initiate de guvernul national si pe marile intreprinderi nu si-au dezvoltat capacitatea de inovare si nu au devenit mai flexibile pentru a putea raspunde eficient provocarii si cerintelor de restructurare a economiilor regionale. De aceea un obiectiv important al politicii regionale prin strategia sa de dezvoltare regionala este acela de a crea conditii pentru dezvoltarea capacitatii novatoare a comunitatilor teritoriale, si de a le face capabile sa primeasca noi activitati.

Care treptat sa inlocuiasca vechile activitati nerentabile, care nu mai sunt cerute de piata, tinind seama de faptul ca, in actualele conditii - de globalizare a economiei - iniativa si antreprenoriatul sunt premisele de baza ale dezvoltarii regionale. Concomitent cu preocuparea pentru restructurarea economica a diferitelor zone, politica de dezvoltare regionala urmareste prin strategia sa stimularea capacitatii competitive a diferitelor zone, prin stimularea in primul rind a capacitatii lor de adaptare la noi activitati; in acest sens se pune mai putin accent pe capacitatea de oferta a regiunilor cit mai ales pe calitatea si conditiile ofertei, pentru ca diferitele regiuni sa poata fi capabile sa accepte si sa dezvolte noi activitati.

Atit din perspectiva dezvoltarii exogene (cu ajutorul investitiilor straine) cit si a dezvoltarii endogene (din resurse proprii) politica nationala de dezvoltare regionala promovata de Romania se concentreaza pe ameliorarea conditiilor de primire a noilor activitati.
Masurile de politica regionala sunt planificate si promovate, in cadrul institutional creat, de autoritatile centrale, regionale si locale in concordanta cu principiile promovate de UE: concentrarea, programarea, subsidiaritatea si parteneriatul.

Crearea cadrului institutional regional si institutionalizarea celor opt regiuni de dezvoltare a avut drept scop facilitarea realizarii politicii de dezvoltare regionala. Se astepata ca planurile de dezvoltare ale regiunilor elaborate de ADR sa aiba capacitatea de a spori potentialul de dezvoltare al fiecarei regiuni, prin cadrul adecvat creat realizarii obiectivelor de dezvoltare.
Problemele cheie a caror rezolvare depinde de elaborarea si implementarea masurilor de politica nationala de dezvoltare regionala pot fi sintetizate astfel:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.