Contextualismul lui Murray Krieger

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Facultate

Din punct de vedere istoric, contextualismul se opune atat teoriei mimetice platoniciene, cat si teoriei expresive romantice, ambele coincidente in a considera poemul ca imitarea unei realitati preexistente, fie ea o realitate externa, fie una interioara. In schimb, contextualismul se reclama de la organicismul si formalismul Poeticii aristotelice, in care vocabularul platonician al teoriei mimeti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contextualismul lui Murray Krieger

Din punct de vedere istoric, contextualismul se opune atat teoriei mimetice platoniciene, cat si teoriei expresive romantice, ambele coincidente in a considera poemul ca imitarea unei realitati preexistente, fie ea o realitate externa, fie una interioara. In schimb, contextualismul se reclama de la organicismul si formalismul Poeticii aristotelice, in care vocabularul platonician al teoriei mimetice acopera de fapt intelegerea poemului ca "the product of a creative act that projects and embodies the human impulse to form" [10].

A concepe poemul ca expresie a vocatiei umane pentru forma, a defini fiinta umana ca unicul "animal creator de forma", cel care aspira sa stapaneasca, sa organizeze haosul existentei prin impunerea formei, insemneaza a plasa estetica in centrul ontologiei. Dincolo de numeroasele modificari si nuantari privind conceptele sistemului contextualist, acesta ramane convingerea constant-definitorie a viziunii lui Murray Krieger pe parcursul a trei decenii de activitate. Ea reprezinta nucleul ce genereaza sistemul sau, consecvent si "stubbornly humanistic" [11].

Chiar atunci cand conceptia de "traditional modernist" [12] a autorului abandoneaza orice optimism gnoseologic si, sensibil la relativismul contemporan, evolueaza spre un "vizionarism sceptic" [13], criticul apara in continuare un "ultimate humanistic formalism" [14] in care nevoia de forma ramane raspunsul eroic dat universului haotic, incognoscibil. Oricum, in teza fundamentala (arta ca expresie a impulsului uman spre forma) isi dau intalnire elemente aristotelice (forma ca entelehie) cu elemente neokantiene (noumenul incognoscibil e organizat de categoriile gandirii formative umane).

Constiinta incognoscibilitatii lumii, conceperea operei ca "iluzie", da componenta "sceptica" spre care evolueaza sistemul kriegerian, in acord cu tendintele demitizante ale deconstructivismului. In conformitate cu aceasta evolutie, teza fundamentala a New Criticismului, aceea a "prezentei" poemului ca obiect cu realitate ontologica, va fi considerata de Krieger, in Poetic Presence and Illusion, rezultatul unei "epistemological naivete".

Prezenta obiectuala a poemului e de altfel una dintre tezele New Criticiste care sufera, in conceptia lui Krieger, o evolutie spectaculoasa. Intr-o prima perioada, in acord cu viziunea lui T. S. Eliot asupra "miscarii linistite" ("still movement") a poeziei, Krieger defineste poemul ca prezenta paradoxala, ca obiect formal cu existenta spatiala care coaguleaza devenirea, temporalitatea fluida [15]. In replica la celebrul Laokoon al lui Lessing, literatura ii apare lui Krieger ca o arta temporal-spatiala. Natura poemului-obiect se defineste prin "principiul ekphrastic".

Ekphrasis desemneaza "imitarea in literatura a unui obiect din artele plastice". Obiectul imitat ("urna", urmarita tematic de la Donne la Faulkner - prin Keats -, portelanurile lui Pope, cupa etc.) devine metafora a poeziei, emblema spatiala a unei arte temporale. Ekphrasticul este extins de Krieger la valoarea unui principiu poetic general: structura poemului, organizata de recurenta elementelor constitutive (rima, ritm, paralelism etc.) reface transreferential structura circulara a "modelului" plastic (urna, cupa etc.). Prin principiul - temporal al - repetitiei, limbajul poetic se elibereaza de referentialitate si se instituie ca "obiect", concurand prezenta spatiala a obiectului plastic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.