Contenciosul administrativ

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Organizarea administratiei publice are la baza principiul ierarhiei. Prin ierarhie in cadrul unei institutii publice se inteleg raporturile de subordonare existente intre diversi functionari care depind de aceslasi sef ierarhic, fiacre functionar fiind legat individual de seful ierarhic. In cazul controlului intern subiect active al acestei forme de control sunt toti functionarii institutiei car[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contenciosul administrativ

Organizarea administratiei publice are la baza principiul ierarhiei. Prin ierarhie in cadrul unei institutii publice se inteleg raporturile de subordonare existente intre diversi functionari care depind de aceslasi sef ierarhic, fiacre functionar fiind legat individual de seful ierarhic. In cazul controlului intern subiect active al acestei forme de control sunt toti functionarii institutiei care exercita verificarea activitatii subordonatilor, fie in mod colectiv, atunci cand acestia alcatuiesc compartimente organizate, fie in mod individual.

Declansarea controlului printr-o sesizare sau reclamtie poarta denumirea de recurs gratios. Di punct de vedere juridic recursul gratios reprezinta o conditie prealabila folosirii actiunii in contenciosul administrativ. Procedura controlului intern consta in verificarea activitatii administrative care se poate realiza din aficiu sau in temeiul unui recurs gratios. Dintre actele administrative sau operatiunile administrative prin care cei abilitati sa efectueze controlul ierarhic amintim posibilitatea conducatorului institutiei sau al compartimentului de a anula sau suspenda actele subordonatilor si chiar posibilitatea de a se substitui uneori acestora.

In valorificarea actiunilor de control intern se poate declansa si raspunderea juridical in special raspunderea disciplinara a functionarilor. Exista unele forme de control intern strict specializate ethnic si anume: controlul financiar preventiv, controlul de gestiune, auditul intern etc., B) Controlul administrativ extern cuprinde mai multe forme ce control si anume:1. Controlul ierarhic ce se exercita in cadrul raportului juridic de subordonare ierarhica, raporturi in care subiectele de drept se afla in cadrul unei ierarhii administrative, iar subiectul active de drept este titularul unei competente pe care o exercita, o autoritate ierarhic superioara fata de alt subiect participant.

Spre deosebire de controlul intern care se efectueaza in interiorul aceleasi institutii administrative controlul ierarhic se exercita de o institutie ierarhic superioara asupra activitatii unei institutii subordonate. Procedural controlul ierarhic se poate declansa din oficiu sau pe baza unei reclamatii ori sesizari facuta de o persoana interesata, impotriva activitatii unei institutii publice prin declansarea a ceea ce se chiama recurs ierarhic. Recursul ierarhic reprezinta posibilitatate pe care art. 7 din Legea nr. 554/2004 o ofera celor vatamati in drepturile lor prin actele administrative, pe care acestia o pot folosi inainte de a se adresa instantelor de contencios administrativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.