Contactul cu Partidul Comunist Roman al lui Nicolae Ceausescu

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.62

nivel: Liceu

A fost arestat, pentru scurt timp, in Ilfov, langa Bucuresti. Se pare ca la acea vreme, el nu mai lucra la Alexandru Sandulescu, ci in atelierul de cizmarie al cumnatului sau, de pe strada Serban-Voda. Biografia oficiala relateaza ca motivul arestarii ar fi fost imprastierea de manifeste si incitare la greva, insa exista serioase dubii in ceea ce priveste motivul real, intrucat chiar Ceausescu of[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contactul cu Partidul Comunist Roman al lui Nicolae Ceausescu

A fost arestat, pentru scurt timp, in Ilfov, langa Bucuresti. Se pare ca la acea vreme, el nu mai lucra la Alexandru Sandulescu, ci in atelierul de cizmarie al cumnatului sau, de pe strada Serban-Voda. Biografia oficiala relateaza ca motivul arestarii ar fi fost imprastierea de manifeste si incitare la greva, insa exista serioase dubii in ceea ce priveste motivul real, intrucat chiar Ceausescu ofera o teorie ambigua privind primele sale activitati revolutionare, neprecizand clar, motivul arestarii sale:

"Imprejurarile in care am intrat in miscarea revolutionara au avut o mare si puternica influenta asupra vietii mele viitoare si activitatilor mele revolutionare si politice" [1].O alta intamplare in care implicarea lui Nicolae Ceausescu e invaluita in mister, e participarea acestuia la constituirea Comitetului Antifascist al Tineretului Roman.In 1934, la Craiova s-a desfasurat un proces, in care erau judecati, printre altii, Gheorghe Gheorghiu-Dej si Chivu Stoica, acuzati de rebeliune, instigare la greva si acte de violentta in evenimentele din lunile ianuarie-februarie 1933, de la Atelierele Grivita.

In timpul sedintei, Nicolae Ceausescu impreuna cu alti trei tineri, au incercat sa perturbe procesul, insa au fost arestati. Asupra lor s-au gasit liste cu semnaturi si manifeste. Cu privire la aceste evenimente, Ion Gheorghe Maurer, presedintele de mai tarziu al Consiliului de Ministri, declara ca Ceausescu ar fi fost platit pentru raspandirea listelor de semnaturi, "asa cum erau si altii platiti pentru ducerea ziarelor" [2].

Contactul cu politia nu l-a speriat pe tanarul Ceausescu si nu l-a impiedicat sa caute mai departe apropierea de comunisti. Pentru imprastierea de manifeste cu un continut antiguvernamental, la data de 26 august 1934, Ceausescu a fost din nou arestat de politie. Intrucat era minor, pedepsele erau de cele mai multe ori blande.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.