Contabilitatea subventiilor

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Liceu

In mai 1999, IAS 10 (revizuit 1999), Evenimente ulterioare datei bilantului, a modificat paragraful 11. Textul modificat intra in vigoare o data cu intrarea in vigoare a IAS 10 (revizuit 1999) - adica pentru situatiile financiare anuale aferente perioadelor cu incepere de la 1 ianuarie 2000.In ianuarie 2001, IAS 41, Agricultura, a modificat paragraful 2. Textul modificat intra in vigoare pentru si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitatea subventiilor

In mai 1999, IAS 10 (revizuit 1999), Evenimente ulterioare datei bilantului, a modificat paragraful 11. Textul modificat intra in vigoare o data cu intrarea in vigoare a IAS 10 (revizuit 1999) - adica pentru situatiile financiare anuale aferente perioadelor cu incepere de la 1 ianuarie 2000.In ianuarie 2001, IAS 41, Agricultura, a modificat paragraful 2. Textul modificat intra in vigoare pentru situatiile financiare anuale perioadelor incepand de la 1ianuarie 2003.

Standardul International de Contabilitate IAS 20 (reformulat 1994)
Contabilitatea subventiilor guvernamentale si prezentarea informatiilor legate de asistenta guvernamentala.Standardele, tiparite cu caractere de tip italic, aldin, trebuie citite in contextul materialului de fond si al recomandarilor de implementare din acest Standard, precum si in contextul Prefetei la Standardele Internationale de Contabilitate. Standardele Internationale de Contabilitate nu au fost elaborate cu intentia de a fi aplicate elementelor nesemnificative (vezi paragraful 12 din Prefata).

Arie de aplicabilitate
1. Acest Standard se aplica in contabilitatea si prezentarea subventiilor guvernamentale, precum si in prezentarea altor forme de asistenta guvernamentala.
2. Acest Standard nu opereaza cu:
(a) problemele speciale ce apar in contabilitatea subventiilor guvernamentale in situatiile financiare ce reflecta efectele modificarii preturilor sau in informatiile suplimentare de natura similara;

(b) asistenta guvernamentala care este acordata unei intreprinderi sub forma de beneficii ce sunt disponibile in
-determinarea profitului impozabil sau care sunt determinate ori limitate pe baza datoriei privind impozitul pe
-profit (cum ar fi perioadele de scutire de la plata impozitului pe profit, creditele fiscale pentru investitii, reducerile
- de valoare privind amortizarea accelerata si ratele reduse ale impozitului pe profit); si
(c) participarea guvernamentala la conducerea unei intreprinderii;.-
(d) Subventiile guvernamentale acoperite de IAS 41, Agricultura.

Definitii
3. Urmatorii termeni se utilizeaza in acest Standard cu intelesul specificat mai jos:Guvernul se refera la guvernul propriu-zis, la agentiile guvernamentale si la alte institutii similare, locale, nationale sau internationale. Asistenta guvernamentala reprezinta actiunile intreprinse de guvern, cu scopul de a acorda beneficii economice specifice unei intreprinderi sau unei categorii de intreprinderi care indeplinesc anumite criterii In intelesul acestui Standard, asistenta guvernamentala nu include doar beneficii oferite indirect, prin actiunile guvernului, care influenteaza conditiile economice generale, cum ar fi provizioane pentru infrastructuri in zonele de dezvoltare sau impunerea unor constrangeri comerciale intreprinderilor concurente.

Subventiile guvernamentale reprezinta asistenta acordata de guvern, sub forma unor transferuri de resurse catre o intreprindere in schimbul respectarii, in trecut sau in viitor, a anumitor conditii referitoare la activitatea de exploatare a acestei intreprinderi. Subventiile exclud, acele forme de asistenta guvernamentala carora nu li se poate atribui, in mod rezonabil, o anumita valoare, precum si acele tranzactii cu guvernul, care nu se pot distinge de operatiunile comerciale normale ale intreprinderi.

Subventiile aferente activelor reprezinta subventii guvernamentale, pentru acordarea carora principala conditie este ca intreprinderea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze active imobilizate. De asemenea, pot exista si conditii secundare care restrictioneaza tipul sau amplasarea activelor, sau perioadele in care acestea urmeaza a fi achizitionate, sau detinute.

Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile guvernamentale diferite de cele pentru active.Imprumuturile nerambursabile sunt imprumuturi al caror creditor se angajeaza sa dispenseze debitorul de rambursarea acestora, daca se indeplinesc anumite conditii prestabilite.Valoarea justa reprezinta suma pentru care un activ poate fi tranzactional de bunavoie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul una tranzactii cu pretul determinat in mod obiectiv.

4. Asistenta guvernamentala imbraca multe forme, variind atat in ceea ce priveste natura asistentei acordate, cat si in ceea ce priveste conditiile care sunt, de regula, atasate acesteia. Scopul asistentei poate fi acela de a incuraja o intreprindere de a se angaja intr-o directie a activitatii care, in mod normal, nu ar fi fost urmata daca asistenta nu ar fi fost acordata.

5. Primirea asistentei guvernamentale de catre o intreprindere poate fi semnificativa in intocmirea situatiilor financiare din doua motive. In primul rand, daca resursele au fost transferate, trebuie sa se gaseasca o metoda potrivita de contabilizare a transferului, in al doilea rand, este de dorit a se da o indicatie asupra gradului (masurii) in care intreprinderea a beneficiat de o astfel de asistenta in timpul perioadei de raportare. Acest lucru faciliteaza compararea situatilor financiare ale unei intreprinderi cu acelea ale perioadelor precedente si cu acelea ale altor intreprinderi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.