Contabilitatea resurselor imprumutate

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.86

nivel: Facultate

Sub aspect financiar,plasarea imprumuturilor prin consortii bancare este mai costisitoare pentru stat decat cea prin subscriptie publica, intrucat antreneaza cheltuieli importante sub forma de comisioane sau de diferenta de curs, in favoarea bancilor. In schimb, sub aspect tehnic, aceasta modalitate de plasare a imprumuturilor este mai comoda pentru stat decat cea realizata prin subscriptie public[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitatea resurselor imprumutate

Sub aspect financiar,plasarea imprumuturilor prin consortii bancare este mai costisitoare pentru stat decat cea prin subscriptie publica, intrucat antreneaza cheltuieli importante sub forma de comisioane sau de diferenta de curs, in favoarea bancilor. In schimb, sub aspect tehnic, aceasta modalitate de plasare a imprumuturilor este mai comoda pentru stat decat cea realizata prin subscriptie publica, deoarece,efectuandu-se prin institutii specializate, se poate realiza intr-un termen scurt.

Inscrisurile imprumuturilor de stat se emit, de regula,, la purtator", adica farainscrierea numelui subscriitorului pe ele. Cand statul are de-a face cu putini creditori,el poate sa emita inscrisuri "nominative" (pe care se inscrie numele creditorului). Inasemenea cazuri, sumele imprumutate si dobanzile datorate creditorilor se inscriu incartea (registrul) datoriei publice.Pentru definirea creditului, este necesara prezentarea a trei opinii care s-au conturat cu privire la acest concept, respectiv:

Creditul ca incredere: este o conceptie care plaseaza la baza relatiilor de credit ideea de incredere, de unde rezulta caracterul subiectiv al acestora. Considerarea creditului ca incredere se fundamenteaza pe definitiile date acestui concept. Termenul credit isi are originea in cuvintele latine "creditum", "de credere" care desemneaza increderea in ceva sau cineva. In practica, aceasta incredere se concretizeaza in relatiile dintre creditor si debitor, in sensul ca cel din urma trebuie sa prezinte o anumita bonitate, astfel incat sa genereze incredere din partea creditorului.

Creditul ca expresie a relatiilor de schimb, reprezinta "un acord prin care anumite bunuri, servicii sau o cantitate de moneda sunt cedate in schimbul unei promisiuni de plata viitoare".
Unei asemenea abordari a creditului, ii sunt aduse contraargumente dintre care cel mai puternic, acela potrivit caruia creditul nu este o forma a schimbului, nici din punct de vedere al scopului si nici al continutului material al valorii.

Creditul ca expresie a relatiilor de redistribuire reprezinta o abordare care porneste de la continutul economic specific al creditului, respectiv transferul unei parti din produsul social de la unii din participantii la circuitul economic catre alti participanti la acest circuit. Spre deosebire de alte forme ale relatiilor de redistribuire a veniturilor, ca de exemplu impozitele si taxele, care au caracter definitiv, creditul este o forma particulara a acestor relatii, prin caracterul temporar al transferului din economie.

Definirea completa a creditului poate fi realizata prin luarea in considerare si corelarea acestor trei abordari, ceea ce poate duce la urmatoarea formulare:Creditul reprezinta o categorie economica, ce exprima relatii de repartitie a unei parti din PIB sau din venitul national, prin care se mobilizeaza si se distribuie disponibilitatile din economie si se creeaza noi mijloace de plata, in scopul satisfacerii unor nevoi de capital si al realizarii unor obiective ale politicii economice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.