Contabilitatea produselor finite

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 7.52

nivel: Facultate

C)Disponibilitățile bănești

Disponibilitățile bănești ale agentului economic reprezintă toate mijloacele bănești aflate în posesia acestuia , la un moment dat .
Mijloacele bănești ale agentului economic apar în ultima fază a ciclului de exploatare , adică în urma încasării contravalorii produselor sau mărfurilor vândute , a lucrărilor executate sau a serviciilor prestate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitatea produselor finite

C)Disponibilitățile bănești

Disponibilitățile bănești ale agentului economic reprezintă toate mijloacele bănești aflate în posesia acestuia , la un moment dat .
Mijloacele bănești ale agentului economic apar în ultima fază a ciclului de exploatare , adică în urma încasării contravalorii produselor sau mărfurilor vândute , a lucrărilor executate sau a serviciilor prestate . Între încasări și plăți trebuie să existe un echilibru permanent . partea din mijloacele bănești făcută disponibilă în urma încasărilor și plăților reprezintă trezoreria agentului economic .

Formele pe care le îmbracă disponibilitățile bănești ale agentului economic sunt :
a) disponibilități bănești aflate în casierie – casa ;
b) disponibil la bancă în lei și devize ;
c) alte disponibilități bănești ( carnete CEC , chitanțe de achitat , etc. ) .

Produsele finite

Produsele finite sunt acele bunuri materiale care au parcurs în întregime fazele procesului de fabricație și nu mai necesită prelucrări ulterioare , în cadrul unității patrimoniale , fiind considerate corespunzătoare din punct de vedere calitativ . Ele pot fi depozitate în vederea livrării ulterioare sau pot fi expediate direct clienților .

Reflectarea în contabilitate a mișcării produselor finite se ține cu ajutorul conturilor din grupa 34 “ Produse “ . Deoarece procesul de producție determină la un moment dat și apariția de semifabricate și produse reziduale , grupa 34 “ Produse “ se desfășoară pe mai multe conturi sintetice de gradul I și anume :
• 341 “ Semifabricate “
• 345 “ Produse finite “
• 346 “ Produse reziduale “
• 348 “ Diferențe de preț la produse “ .

Produsele se obțin și se predau la magazia de produse finite , în cursul lunii . Pentru luarea lor în evidență se folosesc costurile planificate sau antecalculate . La sfârșitul lunii , după determinarea costului efectiv al producției realizate se face compararea acestuia cu costul planificat .

Diferențele care apar în urma acestei comparații sunt diferențe de preț la produse . Ele pot fi favorabile , când prețul efectiv este mai mic decât prețul planificat , caz în care înregistrarea diferenței se face în roșu sau pot fi nefavorabile , când prețul efectiv este mai mare decât prețul planificat , caz în care înregistrarea se face în negru .

Înregistrarea acestor diferențe are drept scop aducerea costurilor planificate ( folosite în cursul lunii ) , la nivelul costurilor efective . Din acest motiv contul 348 “ Diferențe de preț la produse “ este un cont rectificativ al valorii de înregistrare a produselor finite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.