Contabilitatea persoanelor juridice

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.32

nivel: Facultate

1.1. Delimitări si definitii ale asociatiilor si fundatiilor care desfăsoară activităti fără scop patrimonial

Scopul constituirii unei organizatii fără scop patrimonial trebuie să fie licit, determinat si să aibă un anumit caracter de permanentă.
Asociatia fără scop patrimonial este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei întelegeri, pu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitatea persoanelor juridice

1.1. Delimitări si definitii ale asociatiilor si fundatiilor care desfăsoară activităti fără scop patrimonial

Scopul constituirii unei organizatii fără scop patrimonial trebuie să fie licit, determinat si să aibă un anumit caracter de permanentă.
Asociatia fără scop patrimonial este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei întelegeri, pun în comun si fără drept de restituire contributia materială, cunostintele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităti în interes general, comunitar sau, după caz, în interesul lor, personal patrimonial.

Fundatia este definită ca fiind subiectul de drept înfiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic între vii, ori pentru cauză de moarte, constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent si irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz,
comunitar. Atât fundatiile cât si asociatiile fac parte din categoria organizatiilor fără scop patrimonial.

1.2. Patrimoniul asociatiilor si fundatiilor
Patrimoniul este format din ansamblul bunurilor, drepturilor si obligatiilor ce caracterizează situatia unei entităti patrimoniale la un moment dat. Patrimoniul poate fi definit sub două aspecte: juridic si economic.

Existenta patrimoniului presupune îmbinarea a două elemente:
– persoana fizică sau juridică, ca subiect de drepturi si obligatii;
– bunurile economice, ca obiecte de drepturi si obligatii;
Patrimoniul economic = patrimoniul juridic

1.3. Principalele asemănări si deosebiri între asociatii si fundatii
a. Asemănări:
– organizare de sine stătătoare;
– un scop propriu;
– un patrimoniu propriu;

CADRUL LEGISLATIV AL PERSOANELOR JURIDICE ROMÂNE FĂRĂ SCOP PATRIMONIAL
2.1. Înfiintarea persoanelor juridice fără scop patrimonial
Procedura de constituire a asociatiilor si respectiv a fundatiilor presupune parcurgerea a două faze: faza extrajudiciară si faza judiciară.

2.1.1. Constituirea asociatiilor si fundatiilor
Faza extrajudiciară
În vederea dobândirii personalitătii juridice, atât pentru asociatii cât si pentru fundatii, asociatii/fondatorii încheie actul constitutiv si statutul asociatiei/fundatiei, în forma autentică, sub sanctiunea nulitătii absolute.

În temeiul dreptului constitutional la asociere, persoanele fizice se pot asocia fără a constitui o persoană juridică atunci când realizarea scopului propus permite aceasta. Actul constitutiv al asociatiilor si fundatiilor se întocmeste conform prevederilor OG nr. 26/2000. Întocmirea acestor acte de înfiintare revine în sarcina asociatilor/ fondatorilor, după caz.

2.1.2. Înscrierea asociatiilor si fundatiilor
Faza judiciară
Punctul de pornire al fazei judiciare îl reprezintă cererea de înscriere a asociatiei/fundatiei în Registrul asociatiilor si fundatiilor, cerere care poate fi formulată de oricare dintre asociati/ fondatori, cu conditia ca cel care formulează cererea să fie împuternicit de asociatia/fundatia în cauză. Persoana împuternicită trebuie să fie nominalizată în actul constitutiv al asociatiei/ fundatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.