Contabilitatea operatiunilor la banci prin conturi

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.90

nivel: Facultate

Mai mult decat atat, bancile pot fi parteneri ai companiei intr-o serie intreaga de operatiuni importante, cum ar fi incasarea si plata anumitor tipuri de datorii si schimbul valutar .
Incasarile si platile catre diverse persoane juridice sunt efectuate de catre agentii economici prin virament, adica prin trecerea sumei in cauza din contul unitatii patrimoniale in contul altor intreprinderi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitatea operatiunilor la banci prin conturi

Mai mult decat atat, bancile pot fi parteneri ai companiei intr-o serie intreaga de operatiuni importante, cum ar fi incasarea si plata anumitor tipuri de datorii si schimbul valutar .
Incasarile si platile catre diverse persoane juridice sunt efectuate de catre agentii economici prin virament, adica prin trecerea sumei in cauza din contul unitatii patrimoniale in contul altor intreprinderi, catre care au obligatii de plata, sau prin trecerea sumelor din conturile altor intreprinderi, fata de care exista drepturi de creanta, in contul unitatii patrimoniale.

In economia de piata bancile au un mare rol in ceea ce priveste mobilizarea si pastrarea in conditii de siguranta a mijloacelor banesti ale persoanelor juridice si fizice, efectueaza orice incasari si plati fara numerar (prin virament), de valori mari si foarte mari; acorda credite pe termene diferite agentilor economici, precum si populatiei; cumpara si vinde, sconteaza si resconteaza diverse hartii de valoare, unele banci au mandat de a efectua incasarea si efectuarea cheltuielilor statului, iar alte banci pot efectua operatiuni de tranzit si mandat in favoarea si la solicitarea diferitelor unitati si persoane, acorda asistenta de specialitate solicitantilor.

Deschiderea de conturi la banci si efectuarea de operatiuni prin intermediul acestora este o necesitate pentru efectuarea cu usurinta a decontarilor. Se pot deschide conturi in lei si in devize, de catre orice unitate patrimoniala, la una sau mai multe banci. In general, conturile la banci se deschid ca niste conturi complexe sau pe anumite destinatii: activitatea de exploatare, investitii, operatiuni de comert exterior, operatiuni de tranzit si mandat, conturi de acreditive, de cecuri etc.

Conturile in care se pastreaza disponibilitatile banesti si prin care se efectueaza incasari si plati, acestea din urma numai in limita disponibilitatile existente, sunt conturi de depozit sau de decontare, avand functia de activ.Conturile prin intermediul carora se primesc si se ramburseaza creditele bancare sunt conturi de imprumut si au functie de pasiv.

Conturile prin care se efectueaza incasari si plati, sume platilor nefiind limitata de disponibilitatile existente in cont, ci de plafonul de creditare stabilit, sunt conturi curente. Acestea sunt conturi bifunctionale. Daca prezinta sold debitor, acesta reprezinta disponibilitatile banesti aflate in cont la banca, iar daca prezinta sold creditor, acesta reprezinta imprumutul primit prin intermediul acestui cont sub forma platilor directe.

In aceste conditii, orice plata echivaleaza cu primirea unui credit si orice incasare echivaleaza cu rambursarea imprumutului . Aceste conturi prezinta avantajul ca simplifica acordarea si rambursarea creditelor si diminueaza marimea dobanzilor pentru beneficiari, intrucat se acorda numai cand si cat sunt necesare, iar restituirea se face imediat, din incasarile ulterioare, prin contul curent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.