Contabilitatea mijloacelor fixe

1x punct

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Liceu

In categoria imobilizarilor corporale de natura mijloacelor fixe intra:
1. Constructiile sunt mijloace fixe reprezentate de cladiri, care sunt incinte inchise in care se desfasoara activitati de productie, invatamant, sanatate, cultura, agrement, administrative etc. si de constructii speciale (drumuri, castele de apa, silozuri etc.)

2. Instalatiile tehnice, mijloacele de tra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitatea mijloacelor fixe

In categoria imobilizarilor corporale de natura mijloacelor fixe intra:
1. Constructiile sunt mijloace fixe reprezentate de cladiri, care sunt incinte inchise in care se desfasoara activitati de productie, invatamant, sanatate, cultura, agrement, administrative etc. si de constructii speciale (drumuri, castele de apa, silozuri etc.)

2. Instalatiile tehnice, mijloacele de transport, animale si plantatii sunt mijloacele fixe cu cea mai mare pondere in activitatile de exploatare ale unei intreprinderi si cuprind:
- echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru);
- aparatele si instalatiile de masurare, control si reglare;
- mijloacele de transport;
- animalele si plantatiile.

Recuperarea valorii mijloacelor fixe (costul de achizitie sau de productie, dupa caz) se face pe seama amortizarii, prin includerea treptata a unor cote in cheltuielile de exploatare ale intreprinderii.Amortizarea mijloacelor fixe se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si continua pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare, conform duratelor normale de functionare, stabilite prin acte normative.

3. Mobilierul, aparatura de birotica, echipamentele de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale cuprind acele imobilizari corporale de natura mijloacelor fixe, care nu sunt incluse in categoriile mentionate anterior si sunt, de regula, utilizate in activitati administrative si gospodaresti.

Operatiunile privind mijloacele fixe vizeaza:
A. Intrarea in patrimoniu a mijloacelor fixe:
a. inregistrarea intrarii mijloacelor fixe in patrimoniu (primite ca aport in natura la capital, achizitionate de la terti, realizate in regie proprie, inclusiv modernizarea celor existente si a celor primite cu titlu gratuit), se face la valorile corespunzatoare, dupa caz, conform actelor constitutive, proceselor-verbale de receptie, facturilor, contractelor de donatie etc.;

b. cheltuielile efectuate pentru modernizarea mijloacelor fixe (imbunatatirea performantelor fata de parametrii tehnico-functionali initiali, sporirea gradului de confort si ambient, care sa asigure obtinerea de venituri suplimentare), respectiv incorporarea unor accesorii, aparatura de masurare si control sau alte parti componente, se inregistreaza, in prealabil, in conturile de cheltuieli, dupa natura lor (materii prime, materiale, salarii), prin creditarea diverselor conturi de terti, de trezorerie etc., dupa caz.

Totalitatea cheltuielilor, astfel efectuate, genereaza costuri de productie al modernizarii (imobilizari corporale in curs), cu care se majoreaza valoarea mijlocului fix. Dupa finalizarea investitiei in curs privind operatiunea de modernizare (care a fost inregistrata, in prealabil, prin formula contabila 231 = 722, pe masura efectuarii cheltuielilor), aceasta se trece asupra mijlocului fix respectiv, prin inregistrarea prezentata la punctul "c".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.