Contabilitatea mijloacelor banesti

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.70

nivel: Facultate

Pentru efectuarea decontarilor curente intreprinderilor li se permite sa aiba disponibilitati banesti in numerar. Incasarea si pastrarea numerarului, precum si decontarile in numerar se efectueaza la intreprindere prin casierie. Modul de efectuare a operatiunilor in casierie este stabilit prin Normele pentru efectuarea operatiunilor de casa in economia nationala a Republicii Moldova nr.764 din 25.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitatea mijloacelor banesti

Pentru efectuarea decontarilor curente intreprinderilor li se permite sa aiba disponibilitati banesti in numerar. Incasarea si pastrarea numerarului, precum si decontarile in numerar se efectueaza la intreprindere prin casierie. Modul de efectuare a operatiunilor in casierie este stabilit prin Normele pentru efectuarea operatiunilor de casa in economia nationala a Republicii Moldova nr.764 din 25.11.1992, cu modificarile si completarile ulterioare.

Operatiunile in casierie sunt efectuate de catre casier care poarta toata responsabilitatea materiala pentru integritatea disponibilului banesc si a hartiilor de valoare primite la pastrare (marci postale, cambii etc.). Responsabilitatea materiala poarta un caracter juridic numai in cazul cand cu casierul s-a incheiat contractul de raspundere materiala. In casierie se permite pastrarea mijloacelor banesti pentru scopuri gospodaresti, delegarea salariatilor in scopuri de serviciu etc.

Odata la 2-3 zile banca elibereaza agentilor economici un extras de cont unde reflecta soldul mijloacelor banesti la inceputul si sfirsitul zilei incasarile si platile de mijloace banesti.Contabilitatea mijloacelor banesti in conturile curente in valuta straina.(p/u F )In cadrul contului 243 "Cont valutar" pot fi deschise urmatoarele subconturi: 2431 "Conturi valutare in tara", - este destinat pentru inregistrarea operatiunilor in valuta straina efectuate de intreprinderi prin intermediul conturilor valutare deschise in institutiile bancare din Republica Moldova.

2432 "Conturi valutare in strainatate", - se utilizeaza de intreprinderile care au autorizatia B.N.M. pentru a deschide conturi valutare in institutiile bancare din strainatate si efectueaza operatiuni in valuta straina prin intermediul acestor conturi
2433 "Mijloace valutare legate" - este destinat pentru evidenta distincta a mijloacelor banesti in valuta straina sechestrate, blocate, gajate.

Dintre operatiunile reflectate in contul 243 "Cont valutar" mentionam, in primul rand, operatiunile curente privind procurarea si/sau vanzarea valutei straine, cumpararea si/sau vanzarea produselor, marfurilor si serviciilor contra valuta straina, primirea si/sau achitarea creditelor in valuta straina, alte procurari si/sau vanzari de active pentru care intreprinderea isi asuma angajamente sau se achita in valuta straina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.