Contabilitatea investitiilor in intreprinderile asociate

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Facultate

Arie de aplicabilitate
1. Acest Standard trebuie aplicat in contabilizarea de catre investitor a investitiilor in intreprinderi asociate.
2. Prezentul Standard inlocuieste IAS 3, Situatii financiare consolidate, in masura in care standardul respectiv trateaza contabilitatea investitiilor in intreprinderi asociate.

Definitii
3. Urmatorii termeni sunt folositi i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitatea investitiilor in intreprinderile asociate

Arie de aplicabilitate
1. Acest Standard trebuie aplicat in contabilizarea de catre investitor a investitiilor in intreprinderi asociate.
2. Prezentul Standard inlocuieste IAS 3, Situatii financiare consolidate, in masura in care standardul respectiv trateaza contabilitatea investitiilor in intreprinderi asociate.

Definitii
3. Urmatorii termeni sunt folositi in acest Standard cu intelesul specificat in continuare:Intreprinderea asociata este o intreprindere in care investitorul are influenta semnificativa sl care nu este nici filiala a acestuia, nici asociere in participare.

Influenta semnificativa este autoritatea de a participa la luarea deciziilor de politica financiara si operationala a intreprinderii asociate, dar nu si de a controla aceste politici. Controlul (pentru scopul acestui Standard) este autoritatea de a conduce politicile financiare st operationale ale unei intreprinderi pentru a obtine beneficii din activitatea ei.

Filiala este o intreprindere care este controlata de o alta intreprindere (cunoscuta ca societate-mama).Metoda punerii in echivalenta este o metoda de contabilitate prin care investitia este initial inregistrata la cost si ajustata ulterior tinand seama de schimbarile post-achizitie referitoare la partea ce apartine investitorului din activele nete ale intreprinderii in care s-a investit. Contul de profit si pierdere reflecta partea investitorului din rezultatele activitatii intreprinderii in care a investit.

Metoda cost este o metoda de contabilitate prin care investitia este inregistrata la cost Contul de profit si pierdere reflecta venitul din doar in masura in care investitorului ii sunt repartizate parti din profiturile nete ale intreprinderii in care a investit, ce apar ulterior datei de achizitie.

Influenta semnificativa
4. Daca un investitor detine, direct sau indirect, prin filiale, 20% sau mai mult din numarul de voturi ale intreprinderii in care a investit, se presupune ca acesta exercita o influenta semnificativa, cu exceptia cazului in care se poate clar demonstra ca nu aceasta este situatia. Invers, daca investitorul detine, direct sau indirect, prin filiale, mai putin de 20% din numarul voturilor in intreprinderea in care a investit, se presupune ca acesta nu exercita o influenta semnificativa, cu exceptia cazului in care poate fi clar demonstrata o astfel de influenta. O participatie substantiala sau majoritara a unui alt investitor nu exclude neaparat posibilitatea ca un investitor sa exercite o influenta semnificativa.

5. Existenta influentei semnificative exercitata de un investitor este de obicei probata in unul sau mai multe din modurile urmatoare:
(a) reprezentarea in Consiliul de Administratie sau in organul de conducere echivalent al intreprinderii in care a investit;
(b) participarea la procesul de elaborare a politicilor;
(c) tranzactii semnificative intre investitor si intreprinderea in care acesta a investit;
(d) schimbul de personal managerial; sau
(e) furnizarea de informatii tehnice esentiale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.