Contabilitatea de gestiune analitica

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.93

nivel: Facultate

Informatiile contabile de gestiune privesc gestiunea interna a intreprinderii si sunt destinate managementului propriu. Prin aceasta, contabilitatea de gestiune se manifesta ca o contabilitate analitica a exploatarii, avand ca obiect, in principal, colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, activitati, sectii, faze de fabricatie etc., decontarea productiei, precum si determinarea cost[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitatea de gestiune analitica

Informatiile contabile de gestiune privesc gestiunea interna a intreprinderii si sunt destinate managementului propriu. Prin aceasta, contabilitatea de gestiune se manifesta ca o contabilitate analitica a exploatarii, avand ca obiect, in principal, colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, activitati, sectii, faze de fabricatie etc., decontarea productiei, precum si determinarea costului de productie efectiv al productiei fabricate, al lucrarilor executate si serviciilor prestate, inclusiv al productiei in curs de executie.
Modul de organizare a contabilitatii de gestiune este stabilit de fiecare unitate patrimoniala, in functie de specificul activitatii si necesitatile proprii.

Evidenta si calculatia costurilor trebuie in asa fel organizata incat sa raspunda ceAZrintelor privind agregarea si comparabilitatea datelor si sa asigure o putere informaAZtionala cat mai cuprinzatoare.
Unul din principiile de baza aplicate in domeniul contabilitatii si al calculatiei prevede ca in costul productiei se includ toate cheltuielile aferente numai productiei respective, indiferent de momentul sau perioada in care sunt efectuate. Acesta constiAZtuie principiul delimitarii in timp a cheltuielilor de productie efectuate de unitatea patrimoniala.

Calculatia costurilor reprezinta un ansamblu de procedee care surprind corelatia dintre cheltuielile de productie si desfacere si productia care le-a ocazionat. Pe aceasta baza se determina costurile unitare si ale intregii productii. Agentii economici pot utiliza calculatiile de costuri in conformitate cu criteriile care le diferentiaza.Contul 921 "Cheltuielile activitatii de baza" este folosit pentru evidenta tuturor cheltuielilor ocazionate de realizarea productiei de baza, constand din obtinerea de produse finite si semifabricate, executarea unor lucrari sau prestare de servicii.

Se debiteaza in cursul lunii, cu toate cheltuielile directe, individualizate pe fiecare obiect de calculatie fabricat intr-o sectie anumita, prin creditul contului 901 "DeconAZtari interne privind cheltuielile", iar la sfarsitul lunii, cu cotele corespunzatoare de cheltuieli indirecte repartizate rational in cost. Se crediteaza la sfarsitul lunii, cu costul efectiv al productiei finite obtinute si cu cheltuielile efective aferente producAZtiei in curs de executie, prin debitul conturilor 902 "Decontari interne privind producAZtia obtinuta" si 933 "Costul productiei in curs de executie".
La sfarsitul lunii, in urma operatiunilor inregistrate, contul are sold zero.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.